Askona: Ja izvezem 200 krugova u simulatoru pre svakog trkačkog vikenda

Photo Florent Gooden / DPPI

Brzi Španac i zvanični trkač Kupre Mikel Askona i ove godine ima program u Svetskom kupu turing automobila, i to s mađarskim timom Zenge motorsport.

Askona je u prethodnim godinama pokazao da je temeljno pripremljen kroz Audi TT kup, da zna da vozi na rezultat – postao je šampion TCR Evropa s jednom pobedom u 14 startova. Dalje: on ume brzo da se snađe u novim kategorijama, nema strah od velikih imena, ali glava ume da mu se usija, što ga tera u višestruko štetne okršaje poput onog u kojem je upropastio Estebana Gerijerija na Sepangu.

Ako je u debitantskoj WTCR sezoni završio kao šesti u generalnom, uz pobedu na ulicama Vila Reala, 24-godišnji Baskijac bi u 2020. morao da ima više ciljeve, čijem bi ispunjenju doprinos trebalo da da i nova “kupra leon kompetision”.

Vrlo kasno si objavio svoje planove za 2020, srećan si što se vraćaš u WTCR?
“Pre dve nedelje sam mislio da ove godine neću voziti WTCR jer prilike nije bilo. Međutim, najzad smo napravili dogovor sa Zenge motorsportom i stvarno sam srećan. Otkako sam završio prošlu sezonu u Maleziji počeo sam da se pripremam za 2020. Znam da je WTCR najviši nivo turing takmičenja i da je istinski težak jer ima mnogo zaista dobrih vozača. Ali, ovu priliku moram da iskoristim kao da mi je poslednja. Od trenutka kad sam počeo da treniram za 2020. osećam da sam u najboljoj fazi svoje karijere. Sad zaista želim da sezona počne, pogotovu zato što ću voziti novu “kupru”.”

Koliko si spreman?
“Otići ćemo na prvu rundu bez testova, dok su svi drugi timovi normalno testirali. Nije mi toliko krivo zbog toga jer je kod mene dobro to što mogu stvarno brzo da se adaptiram u svakom času za svaku stazu. Sad moram mnogo da treniram na simulatoru kako bih bio sto posto siguran da sam u pravoj formi za prvu rundu. Moram da upoznam i moj novi tim, Zenge motorsport, ali zajedno možemo da prođemo zaista dobro.”

Pomenuo si novu “kupru leon kompetision”. Kakva je u vožnji?
“Osećaj je svakako bolji jer upoređujemo automobil iz 2020. s automobilom iz 2014. Promena na automobilu je potpuna, on je napravljen za WTCR. Poboljšan je na nekoliko pozicija. Imamo prednost u sitnim detaljima i mislim da godina može da bude stvarno dobra.”

U kom smislu se nova “kupra” razlikuje od prethodne?
“Izvedeno je nekoliko sitnijih promena, ali je velika promena u odnosu na prethodni auto aerodinamika. Smanjili smo otpor, ali smo u isto vreme povećali aerodinamički potisak, što je vrlo dobro za brže krivine jer u njih možemo da uđemo malo brže, a meni se to mnogo dopada. Sa starim automobilom uvek smo se borili sa podupravljanjem u takvim krivinama. Napravili smo i velike promene na kočnicama, ali je aerodinamička promena najveća.”

WTCR trka nije bilo, ali si se ti takmičio onlajn i u Španiji…
“Vozim Špansko endurans prvenstvo (CER), vozim “kupru TCR” za moj španski tim i to je za mene dobro jer sam uvek u automobilu. Nivo tog šampionata nije kao onaj u WTCR, ali sam stalno oko automobila, radim s mehaničarima i inženjerima, svakog vikenda se poboljšavam, ne samo u vožnji, već i saznajući kako se poboljšava i unapređuje automobil.”

Photo Florent Gooden / DPPI

Veoma si aktivan i u sim trkanju. Koliko to iskustvo možeš da iskoristiš kao prednost?
“To je za vozača vrlo dobra alatka, za mene pogotovu jer zaista mnogo treniram u simulatoru. Meni su prošle godine skoro sve staze bile nove pa sam mnogo koristio simulator da ih upoznam. I staze, i reference, stepene prenosa, ivičnjake. Manje ili više, ja izvezem 200 krugova pre svakog trkačkog vikenda i kad počnem prvi trening ja već znam sve o stazi. Vrlo lako mogu da stignem do limita već od prvog kruga. Naravno, moram da se poboljšavam tokom pravih krugova, ali znam gde moram da kočim, koju brzinu da upotrebim, može li da se seče ivičnjak, gde je trava, sve.”

Uzbuđen si što ćeš ove sezone imati i svoju domaću trku?
“Ja sam s turing automobilima i počeo na Motorland Aragonu 2011, tamo je bio moj prvi test u Klio kupu, pa stazu veoma dobro poznajem i sviđa mi se. Naravno, to je trka koju ću se svojski truditi da osvojim jer je to moja domaća staza i imaću veliku podršku.”

Počeo si 2019. kao nepoznanica, ali ovu sezonu počećeš kao favorit. Čemu pripisuješ tu transformaciju?
“Prošle godine sam stigao u Marakeš kao TCR šampion Evrope i znali smo da će nivo WTCR takmičenja biti viši. Kada sam ušao u WTCR, očekivao sam da ću steći mnogo iskustva i dati sve od sebe, kao i uvek. Ali, rezultati su od prve runde u Marakešu bili zaista dobri. Tamo sam u drugoj trci izašao na podijum i posle tog rezultata osećao sam se stvarno moćno jer sam video da mogu da se borim s vrhunskim vozačima. Taj osećaj bio je ključ za ostatak sezone.”

Photo Frederic Le Floc’h / DPPI

“Osećaj je prošle godine zaista bio dobar, ali sam u isto vreme morao brzo da se poboljšavam jer su mi sve staze bile nove. U poređenju s ostalim vozačima, meni je s tog aspekta bilo malo teže. Ako pogledate moje rezultate u petak i subotu, oni su bili gori od nedeljnih. Svakog dana sam vozio sve bolje, a sezonu sam završio u Maleziji boreći se sa svetskim prvakom Norbertom Mihelisom i Estebanom Gerijerijem. Završili smo na zaista visokom nivou i i iz tog razloga sam bio veoma motivisan da ponovo vozim u 2020. jer sada poznajem staze i seriju i verujem da mogu da napadam malo jače. I veoma mi je važno što ću imati domaću trku na Motorland Aragonu.”

Tvoja 2019. završena je kontroverznim sudarom s Gerijerijem. Kako će biti kada se ove sezone opet sretnete u padoku?
“Meni ne predstavlja problem ono što se desilo. Isti sam kakav sam uvek i bio. On savršeno zna šta se celog tog dana dešavalo. Ja sam ovde u WTCR sa jasnim ciljem, da pobeđujem na stazi. Ovo je auto-sport, ovo je trkanje i zato smo svi tu.”