Askona preslišao konkurente u Imoli, Tavano lider u generalnom

Španski as Mikel Askona s lakoćom je osvojio prvu trku TCR Italija na Imoli: startovao je osmi, a završio skoro sedam sekundi ispred prvog konkurenta.

Iza pobedničke “kupre leon kompetision” na cilj je stigao Džonatan Đakon u “hondi sivik”, a treće mesto pripalo je vozaču “hjundaija” Feličeu Jelminiju.

Jelmini je bio i najbolje rangirani od četvorice pretendenata na titulu. Salvatore Tavano završio je trku kao sedmi, što je odličan rezultat kad se uzme u obzir da je zbog tehničkog problema na kvalifikacijama startovao s poslednje, 20. pozicije.

Marko Pelegrini je bacio peto mesto u vetar kada se okrenuo “hjundai” na krivini Rivaca, pa je pao na jedanaesto. Najgore prošao Erik Briljadori, koji je posle samo dva kruga odvezao svoj oštećeni “audi” do boksa i tamo ga parkirao.

Solidan četvrti bio je osvajač pol-pozicije za današnji sprint, Jakopo Gvideti u “hondi”. Peto mesto pripalo je ruskom debitantu Ibrahimu Ahmadovu u “hondi”, koji se svim snagama branio i nekako održao ispred “hjundaija” Igora Stefanovskog.

Gvideti je poveo trku s pol-pozicije, na drugo mesto se probio Đakon, dok je Briljadori do prve krivine pao na treće. Takmičari su napravili haos prilikom prvog prolaska kroz Tamburelo i to je otvorilo prolaz Askoni da se s osmog mesta probije u vođstvo.

Dok su konkurenti sletali s piste, vozili preko šljunka i birali neverovatne putanje, Askona je genijalno iskoristio ovaj cirkus, sačuvao hladnu glavu i držao se asfalta, što ga je i dovelo na vrh.

Od tog trenutka, Španac je bio neprikosnoven. Na trećini distance imao je preko 8 sekundi prednosti, da bi u nastavku dozirao tempo i rutinski pobedio u svom prvom takmičarskom nastupu na pisti Enco i Dino Ferari.

Borba za pozicije vodila se iza Askoninih leđa. U ranoj fazi Đakon je savladao Gvidetija i preoteo mu drugo mesto, dok je Briljadori branio svoju četvrtu poziciju od Jelminija. Međutim, “audi” je usporio, verovatno oštećen u ovom dvoboju, pa je Briljadori samo skrenuo u garažu.

U nastavku su uzbuđenje pružila dva tromeča: Đakon, Gvideti i Jelmini borili su se za pozicije na podijumu, a Ahmadov, Nikola Baldan i Stefanovski za šesto mesto.

Mesta na pobedničkom postolju definitivno su raspoređena kada je Jelmini savladao Gvidetija, jer posle toga pilot “hjundaija” više nije napredovao.

Stefanovski se mnogo trudio da savlada Baldanovu “kupru leon kompetision”, a Ahmadov je u relikros stilu dva puta izletao na Vilnev šikani, ali se nekako sačuvao, te su Italijan i Makedonac ostali iza njega.

Kada se Pelegrini okrenuo na Rivaci, Ahmadov i pratioci popeli su se za po jednu poziciju, a nedugo zatim, Stefanovski je obišao Baldana na Varijanti alta. Njegovi dosledni napori da prestigne i ruskog trkača nisu urodili plodom.

Do karirane zastave odustao je i Baldan, a još jedan ruski gost Jevgenij Leonov nakratko je sleteo sa staze i Tavanu se pružila šansa da trku završi sedmi.

Iza osmoplasiranog Leonova na cilj je stigla Frančeska Rafaele u Target “hjundaiju”, pozicije u bodovima popunili su Simone Pelegrineli u “kupri leon kompetision”, Pelegrini, Mateo Poloni u “audiju” (prvi u DSG) kategoriji, Mikele Imberti u “kupri” i Rikardo Romanjoli u “VW golfu”.

O šampionu TCR Italija za 2020. odlučiće nedeljna trka. Tavano je lider sa 154 boda, a Briljadori je drugi sa 147 i samo jedan od njih dvojice može do titule. Jelmini je treći sa 128 poena, Pelegrini četvrti sa 120.

Druga trka TCR Italija na Imoli startuje u 12:40 sati.