Askona: Prvi put se trkam u Imoli, cilj je da pređem što više kilometara

Španski WTCR as Mikel Askona ovog vikenda debituje u italijanskom TCR šampionatu, kao gostujući trkač finalne runde sezone u Imoli.

TCR prvak Evrope iz 2018, Askona na autodromu Enco i Dino Ferari vozi “kupru leon kompetision” Skuderije đirasole, automobil identičan onom za čijim se volanom takmičio u Svetskom turing kupu 2020.

U kraćem intervjuu za zvanični sajt TCR Italija, Španac je najpre pobrojao jače strane najnovijeg trkačkog modela iz Martorela.

“Pre svega, “leon kompetision” je u brojnim detaljima mnogo poboljšan u odnosu na prethodne modele. Aerodinamičniji je, a to je korisno pre svega u brzim krivinama, usavršene su kočnice, usavršen je i menjač. Generalno, to je trkačkiji auto s kojim se lakše može voziti brzo. Mnogo mi se sviđa da ga vozim i lakše je iskoristiti sav njegov potencijal.”

Askona je WTCR sezonu završio kao sedmi u generalnom s pobedom na Motorland Aragonu kao najboljim pojedinačnim rezultatom. Nemalu ličnu satisfakciju doživeo je osvojivši tri trke u četiri gostujuća starta u TCR prvenstvu Evrope.

Njegov konačni bilans i plasman na WTCR tabeli ne zvuče spektakularno, ali se treba setiti koliko kasno je njegov tim Zenge motorsport preuzeo nove “kupre” i kako je bespomoćno delovao s njima na otvaranju šampionata na Zolderu.

“Ovo je bila komplikovana sezona zbog kovida. Ipak, konačno je i WTCR šampionat počeo, došli smo na prvu rundu s novim automobilima i prvi vikend bio je veoma težak. Malo po malo, krenuli smo napred, skupljali smo podatke i informacije važne za podešavanja, kao i one o gumama, koje za WTCR isporoučuje Gudjir.”

“Posle drugog vikenda počeli smo da se borimo za pobedu i ona je najzad stigla. Na kraju, to je bila pozitivna sezona jer se završila izvrsnim rezultatima, ali je na početku bila teška.”

Iako mu je Svetski turing kup domicilno takmičenje, glavnoj uzdanici Kupra rejsinga u globalnoj seriji nije promakla žestina s kojom se piloti bore u TCR Italija.

“Ispratio sam nekoliko trka i to je vrlo žestok šampionat. Video sam da je Salvatore Tavano veoma konkurentan, u borbi je za naslov i uveren sam da ovog vikenda na Imoli može da prođe izuzetno dobro.”

Askoni je debi u TCR Italija istovremeno i debi u Imoli. Tipično za trkače današnjice, on je na stazu stigao s predznanjem iz virtuelne stvarnosti.

“Prvi put se trkam u Imoli. Ali, da vam kažem istinu, tu vozim na simulatoru od 2011, kada sam imao 16 godina, i staza mi se mnogo sviđa. Pre prvog treninga neću znati kakav je osećaj na pravoj pisti, ali sam optimista jer je Imola jedna od mojih omiljenih staza.”

Jasno je da je Askona došao u Italiju i kako bi pomogao Tavanu da kao vozač “kupre” i timski kolega iz Skuderije đirasole osvoji treću uzastopnu nacionalnu vozačku titulu. Ipak, upitan za ciljeve u Imoli, španski automobilista o tom aspektu vikenda ne govori.

“(Cilj je) Da se oprobam u tako konkurentnom šampionatu kakav je TCR Italija i da pređem što je moguće više kilometara s novom “kuprom leon kompetision”, kako bismo dobili što je moguće više informacija. Cilj je da ovaj auto učinimo još performantnijim za sezonu 2021″, završio je Mikel Askona.