Askona trijumfovao u Slovačkoj ispred Barta i Nađa, Borković sedmi

Španski automobilista Mikel Askona u “kupri leon kompetision” pobednik je prve trke TCR Evropa koja je vožena na Slovakija ringu.

On je startovao kao drugi, ali je već do kraja prve krivine preuzeo vođstvo od Toma Koronela i tu ostao tokom cele distance.

Na Koronela se onda ustremio i timski kolega Nikola Bart, koji je lako dobio taj duel. Za to vreme je Klim Gavrilov bio žrtva Džimija Klerea, što je obojicu izbacilo iz trke.

Dušan Borković je loše startovao, i sa pete startne pozicije pao na 11 mesto, ali se brzo konsolidovao i počeo da se probija.

Sjajan trkački debi imali su piloti Sebastijan Leb rejsinga u novim “elantrama”. Feliče Jelmini je nadoknadio tri pozicije, sa devete se probio na šestu, dok je Nils Langefeld već na startu uspeo da sa 13. mesta stigne na sedmo.

Mehdi Benani i Sami Taufik ušli su u borbu sa Borkovićem i Jevgenijem Leonovom za osmu poziciju, a u tom okršaju najbolje je prošao Benani. On i Borković su ubrzo savladali Jelminija, sa kojim se nešto kasnije obračunao i Taufik.

Dobru partiju pružio je Isidro Kaljehas, koji je odolevao napadima na petoj poziciji sve dok nije polomio vešanje, pa mu je otpao i točak i završio je trku u šljunku.

Langefeld je u drugoj polovini trke savladao Koronela, i bio na repu “kupre leon kompetision” Danijela Nađa, ali je ponestalo vremena da stigne i prestigne Mađara, mada je bilo očigledno da ima tempo za podijum.

Kroz cilj je prvi prošao Askona, sa prednošću od 3,3 sekunde nad Bartom. Na treći stepenik podijuma popeo se Nađ, ispred Langefelda, Koronela, Benanija i Borkovića.

Taufik i Jelmini su tako reći paralelno prošli kroz cilj, Marokanac ispred Italijana, deseti je bio Leonov, a bodove su uzeli još i Martin Riba, Džek Jang, Franko Đirolami, Viktor Davidovski (svi u “hondama”), Silvan Pusije i Žil Kolombani (obojica u “kuprama”).

Domaći vozač Mato Homola nije ni startovao zbog problema sa servoupravljačem na “hjundaiju i30 N”.

Druga trka na programu je sutra od 13.55, sa pol-pozicije kreće Benani, a prenos je na TCR platformama.