Askona vozi WTCR za Zengea, u postavi i Kišmarti-Lehner!

Mađarski Zenge motorsport imaće čak tri “kupre” u ovogodišnjoj WTCR kampanji, a dvojica novih regrutovanih pilota su Mikel Askona i Gabor Kišmarti-Lehner.

Zenge je iskoristio novo pravilo u Svetskom kupu turing automobila, po kom ekipa može da nastupi s tri automobila ukoliko je jedan od vozača u konkurenciji za trofej namenjen rukiju godine.

Takvog pilota tim već ima u ranije angažovanom 23-godišnjem Benceu Boldižu, ovosezonskom WTCR debitantu. Zato je Zenge za 2020. mogao da prijavi i bivšeg šampiona TCR Evropa, Španca Mikela Askonu, kao i šestostrukog nacionalnog prvaka Gabora Kišmarti-Lehnera

Svi će oni voziti potpuno nove “kupre leon kompetision”, koje mađarskom timu tek treba da budu isporučene.

“Zenge motorsport je od 2010. vozio WTCC, a sada i WTCR”, kazao je prvi čovek ekipe Zoltan Zenge, poznat po tome što daje šansu nacionalnim talentima i što je otkrio Norberta Mihelisa.

“U 2019. nismo mogli da startujemo, ali nadamo se da ćemo biti tu u godinama koje dolaze. San mi je i cilj da kao vlasnik mađarskog tima ponovo stignem do svetske titule s mađarskim vozačem, kao što smo učinili s Norbertom Mihelisom kada je osvajao WTCC Trofej 2012. i 2015. Ali, neću biti tužan ni ako Mikel Askona ostvari taj cilj.”

Agresivni 24-godišnji Španac Askona je izvesno najbrži trkač koji se pojavio u Zengeovoj postavi još od Mihelisovih vremena. Prošle sezone završio je šesti u generalnom WTCR plasmanu, a pobeda u Portugalu bila je vrhunac impresivne debitantske kampanje.

“On je još mlad, ali ima veliko iskustvo”, komentarisao je Zenge. “Nadamo se da ćemo s njim postići velike ciljeve i dobre pozicije, ali nam je potreban i da prenese svoje znanje o novoj “kupri” timu i vozačima jer on taj auto već poznaje.”

Što se tiče 43-godišnjeg Kišmarti-Lehnera, on na svetsku scenu izlazi posle nacionalnih i takmičenja u Centralnoevropskoj zoni.

Zenge dodaje: “On je veoma iskusan vozač koji svima šalje veoma snažnu poruku da je moguće i da neko u njegovim godinama ostvari svoje ciljeve.”

Mađarski mag turing trka velike nade polaže i u Boldiža.

“Imamo trojicu briljantnih vozača, uključujući Bencea Boldiža, našeg pretendenta na titulu najboljeg rukija. Od njega očekujemo puno i vidimo ga kao potencijalnog budućeg šampiona. Misija našeg tima jeste da daje priliku mladim i talentovanim vozačima poput Bencea. On je naš ruki i verujemo da može brzo da uči i da postigne naše ciljeve.”

Sledeća tema su automobili iz Martorela…

“Planiramo da preuzmemo nove “kupre” prvog vikenda septembra. Utoliko će nam start sezone biti još teži jer nećemo imati vremena da ih testiramo. Sezona podrazmeva mnogo poslova i biće potrebno mnogo rada na logistici. Ali, mi se radujemo izlasku na stazu, borbi i trkanju s ostalim timovima”, završio je Zenge i istakao podršku mađarske naftne i gasne kompanije MOL, koja mu već tradicionalno pomaže u ostvarenju timskih ciljeva.