Askoni još jedna pobeda u Imoli, Briljadori drugi na cilju i novi šampion TCR Italija

Španski automobilista i gost u TCR Italija pobednik je i druge i finalne trke ove serije na autodromu Dino i Enco Ferari u Imoli.

On je startovao sa pol-pozicije, ispred Igora Stefanovskog i Feličea Jelminija, a u tom rasporedu su uspeli da završe i prvi krug, mada je Stefanovski uspeo da nakratko povede od startnog pravca do krivine Tamburelo.

Pretendent na titulu Erik Briljadori krenuo je sa sedme pozicije, napredovao jednu, a zatim je Baldan s “kuprom leon kompetision” sišao u šljunak na šikani Vilnev, pa je pilot “audija” izbio na peto mesto.

Za to vreme, vodeći u generalnom plasmanu Salvatore Tavano, koji je krenuo sa poslednje, 20. pozicije, probio se na deseto mesto.

Sjajan napredak napravila je i Frančeska Rafaele, koja je s Target “hjundaijem” sa 14. startne pozicije stigla do devete.

Jelmini je u drugom krugu pogrešio na kočenju i sleteo u šljunak na krivini Rivaca 1. Odatle se ipak izvukao, ali samo da bi “hjundai” dovezao u boks.

U sledećem prolasku kroz Rivacu 2, Džonatan Đakon je udario Stefanovskog u zadnji levi točak, pa je Makedonac bio prinuđen da ode u boks, ali se kasnije vratio u trku. Za ovu akciju Đakonu je sledovalo 10 sekundi penalizacije.

To je širom otvorilo vrata Briljadoriju, koji je ušao u duel sa Đakonom za drugu poziciju, vozio na limitu i savladao ga posle nekoliko krivina borbe.

Askona je u 4. krugu imao više od 8 sekundi prednosti nad pratiocima. Tavano je u sestrinskoj “kupri leon kompetision” u tom trenutku bio sedmi, što je Briljadorija dovelo u poziciju da ne mora više da forsira, jer su mu drugo mesto i pripadajućih 20 bodova bili dovoljni za titulu.

Zanimljiv tromeč vođen je za četvrto mesto, u njemu se istakao Jakopo Gvideti, koji je obšao Pelegrinija i Baldana. Kada je Đakonova “honda” u 8. krugu počela da pada u plasmanu, svi pratioci su napredovali po jednu poziciju, pa je Gvideti došao do treće.

Pelegrini je oštro napadao Baldana, ali je izgubio kontrolu nad “hjundaijem” na krivini Tamburelo.

U jednom trenutku Askona je napravio grešku i proširio putanju na spustu između Piratele i krivina Akve minerali, ali se vratio na stazu. To je dramatično smanjilo njegovu dotadašnju prednost od 5 sekundi nad prvim pratiocem, ali Briljadori nije uspeo da ga pretekne, mada je razlika između njih dvojice na kraju bila samo 0,763 sekunde. Askona je uknjižio i bonus poen za najbrži krug trke.

Na treći stepenik podijuma popeo se Gvideti, ispred Baldana i Tavana, Leonov je sa starom “kuprom” u poslednjem krugu izrazito forsirao i pokušao da savlada odlazećeg šampiona, ali je ipak na cilj stigao kao šesti.

Sedmo mesto pripalo je Frančeski Rafaele, osmo Damjanu Reduciju u “hjundaiju”, deveti je bio Ibrahim Ahmadov u “hondi”, ispred Stefanovskog.

Bodove su osvojili još i Simone Pelegrineli u “kupri leon kompetision”, Andrea Arđenti u “opel astri”, Mateo Poloni u “audiju” (pobednik u DSG kategoriji) i Mikele Imberti u “kupri DSG”.

Briljadori je postao šampion TCR Italija sa 167 poena, dok je Tavano viceprvak sa istim brojem bodova, ali sa pobedom manje.