Aston Martin predstavio najobimniji trkački program ikad

Aston Martin i njegov takmičarski ogranak Aston Martin rejsing za ovu sezonu najavili su svoj najobimniji trkački program ikada, a sprovodiće ga na najizazovnijim i najzahtevnijim trkama izdržljivosti na svetu.

Među pilotima engleske kuće u 2014. nalaze se trojica bivših WTCC vozača, Deril O’Jang, Aleks Mekdauel i Kristijan Polsen, a kompletna ekipa Bambu inženjering istupila je iz Svetskog šampionata turing automobila i posvetila se enduransu kao novi član Astonove porodice.
Aston (3)
Vrhunac sportskih aktivnosti Aston Martina, „kičma trkačkog odeljenja“, svakako je učešće u Svetskom endurans šampionatu, u kom su četiri auta „V8 vantidž GTE“ prijavljena za kompletnu sezonu, a na 24 časa Le Mana, najvažnijem i najprestižnijem događaju godine, biće ih čak sedam.

Celosezonski program u Svetskom šampionatu u autu #97 (GTE-Pro klasa) imaće dugogodišnji fabrički trkači Darin Tarner i Štefan Mike. Drugi GTE-Pro automobil nosi broj 99, poveren je Bambu inženjeringu i voziće ga Aleks Mekdauel, Deril O’Jang i Fernando Ris, jedan od članova šampionske GTE-AM posade WEC-a 2012.

AstonTreći WEC auto, „vantidž“ GTE-AM klase sa startnim brojem 95, pripada Dancima. Prošlogodišnjim vozačima Kristijanu Polsenu (osvajač WTCC Jokohama trofeja 2011) i  Kristoferu Nigardu pridružiće se David Hajnemajer-Hanson (hobi trkač, član vicešampionske LMP2 posade 2013), dok će se Niki Tim zbog svojih drugih obaveza takmičiti samo na odabranim WEC rundama.

U kokpitu četvrtog Astona, drugog u GTE-AM klasi, sedeće Kanađanin Pol Dala Lana, a imena njegovih kolega i kopilota biće objavljena kasnije, baš kao i kompletan sastav postava za Le Man. Jedno se već sada zna: među njima će izvesno biti Bruno Sena.

Aston (1)Aston Martin namerava da se intenzivnije posveti GT3 trkama, jer se u toj konkurenciji bori za pobede na trkama poput 24 časa Nirburgringa i Spa, a ceo program dobro je primljen i popularan među klijentima. Za volanom modela „V12 vantidž GT3“ na stazi Nordšlajfe, uz Tarnera i Mikea, naći će se Pedro Lami, petostruki osvajač 24-časovne trke u Ajfelima.

Aston Martin rejsing planira GT3 nastup u Blanpan endurans seriji na 3 sata Silverstona, kao i puno fabričko učešće na 24 sata Spa, najnapornijoj rundi ovog takmičenja. Fabrika će pojačati tehničku podršku svim svojim GT3 klijentima u Britanskom GT šampionatu, kao i timu Bičdin, koji nastupa u klasi GT4.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 16 =