Audi: Mi ne manipulišemo; Glok: Oni su pod pritiskom da najzad osvoje titulu

Šef Audi motorsporta Diter Gas odbacio je tvrdnje Tima Gloka da marka iz Ingolštata koristi svog vozača Nika Milera kako bi na stazama blokirao suparnike iz redova konkurentskih proizvođača.

Glok je takvu optužbu izrekao posle druge DTM trke na Nirburgringu, u kojoj je udario u Milerov “audi RS5” na NGK šikani, za šta su ga sudije opomenule.

Bivši F1 trkač, danas fabrički BMW pilot, Glok je zamerio Audiju da manipuliše rezultatima trka žrtvujući neke od svojih pulena i naređujući im da zadržavaju rivale na stazi.

S druge strane, Gas je poručio da je Glok trebalo da prestigne Milera kad već tvrdi da je bio brži.

“Miler je bio napred, Glok ga je udario otpozadi na stazi koja je 12 metara široka. Ako je bio toliko brži, zašto ga nije pretekao?”, zapitao se prvi čovek Audi motorsporta.

“To nije bila Nikova greška. Nikova strategija bila je da ostane dugo na stazi (pre odlaska u boks – prim.) i vozio je najbrže što je mogao. Mislim da je to moglo prilično jasno da se vidi. A naravno da nije želeo da ga prestignu.”

“O tome zaista više nema šta da se kaže. Dosta smo se namučili sa svim automobilima, jer je potrošnja guma bila veća nego ranije.”

Sam Miler tvrdi da pre udesa na NGK šikani nije kočio ništa ranije nego inače i ne razume zašto ga je Glok udario.

“Kočio sam normalno kako bih savladao krivinu”, objasnio je Švajcarac. “Na šikani sam zatvorio prolaz s unutrašnje strane, držao sam svoju putanju i odjednom smo se sudarili. On je ušao u mene. Ne znam šta se dogodilo, da li je promašio tačku kočenja, zaista ne znam.”

Jens Markvart, direktor BMW motorsporta, uzeo je u zaštitu svog vozača, otkrivši da se Glok još pre sudara žalio kako ga Audijev trkač blokira preranim kočenjima.

“Timo se preko radija žalio da Miler koči ekstremno rano i žestoko. Takvim manevrima nije mesto u DTM-u. Kad se to desilo drugi put, sudarili su se. Na sudijama je da pogledaju slučaj, ali to nije izgledalo lepo.”

“Direktor trke izrekao je mnogo opomena. Možda je vreme da uradi i nešto više od toga i da počne da kažnjava kad sudije procene da je neka situacija isuviše opasna. Neki manevri nisu bili u redu i to ne bi trebalo da se dešava”, poručio je Markvart.

Svoje ranije izrečene zamerke, Timo Glok je “obogatio” uverenjem da je Audi pod velikom presijom, jer je 2015. i 2016. imao najbolji auto, a nijednom nije osvojio vozački naslov.

“To pokazuje pod kolikim su pritiskom i Audi i Diter Gas kad naređuju takvu taktiku”, dodao je vozač iz Lindenfelsa. “Dve godine imaju najbolji auto, ali nisu uspeli da osvoje titulu jer su isuviše grešili. Pod presijom su, to je jasno.”

“Ne smatram da ima ikakvog smisla da se s njima porazgovara, jer oni iste stvari rade ponovo i ponovo. Presija raste, kao što možete videti iz njihove taktike. Stvari ne mogu da budu očiglednije i to je šteta, velika šteta.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − eight =