Audi na Zandvortu stavio veto na predlog o ukidanju DTM hendikep težina

Sa zakašnjenjem od približno tri nedelje, u javnost je puštena informacija da je na DTM rundi na Zandvortu Audi stavio veto na predlog da se momentalno eliminiše kontroverzni sistem težinskih hendikepa.

U četvrtak uoči holandskog takmičarskog vikenda, održan je sastanak DTM komisije na kojem je razmatrana ideja da se kompenzacione težine odmah odbace.

Taj predlog izneli su ITR (DTM promoter), ADAC i Nemački savez motornog-sporta, telo koje upravlja premijum turing šampionatom. Kao i svaka izmena pravila u toku trkačke sezone, on je morao da dobije saglasnost sva tri proizvođača, što se nije dogodilo, jer je Audi bio protiv. Zato je na snazi ostao sadašnji sistem kompleksnog uprosečenja najbržih krugova, na osnovu kojeg automobili tri brenda dobijaju ili gube kilograme balasta.

DTM šef Gerhard Berger izneo je više detalja o tome šta se na Zandvortu dešavalo: “ITR je izneo predlog koji je imao dve varijante i on ne samo da je uključivao momentalno ukidanje hendikep težina, već se u isto vreme odnosio i na sezonu 2018.”

“Naš glavni zadatak bio je da izađemo u susret zahtevu da eliminišemo pravila povezana s uspešnošću automobila – to su kompenzacione težine – a da zbog toga ne moramo da otvorimo pravila za skup aerodinamički razvoj.”

“Otud je jedna od varijanti dobila prednost. Određene zone automobila, one koje su trenutno otvorene za dalji razvoj, treba da postanu standardizovane. Moramo da izbegnemo skupu trku u razvoju u onim područjima koja su za DTM navijače potpuno irelevantna.”

“Predlog je razmatran na sednici DTM komisije, u četvrtak pre vikenda na Zandvortu. DMSB, ADAC, ITR i dva proizvođača podržali su momentalno ukidanje kompenzacionih težina, povezavši to sa dodatnim zahtevima. Jedan proizvođač je bio protiv.”

Audijev veto obrazložio je šef sportskog odseka kuće Diter Gas.

Suština je u tome da je izneseni predlog dolazio u paketu sa dodatnim tehničkim promenama, koje bi ponovo uticale na performanse, a to marka iz Ingolštata nije mogla da prihvati.

“Kao Audi, mi se nadamo momentalnom ukidanju kompenzacionih težina, ali da se taj potez ne kombinuje s drugim kompenzacijama u performansama koje bi bile proizvođačima bile odobrene. Takođe smo protiv preterano užurbanih promena homologacije za 2018”, kazao je Gas.

“Otvoreni smo za otvaranje ili promenu homologacije, dokle god se to čini posle sezone i na osnovu trka već voženih sa istim težinama automobila. Zato nismo mogli da pristanemo na predlog koji je promoter izneo na sastanku DTM komisije na Zandvortu. On je uključivao standardizovan prostor oko točkova, zonu koja je dosad bila otvorena za aerodinamički razvoj.”

“Takav kompromis imao bi nesagledive posledice. Uticaj na različite automobile bio bi potpuno različit i bilo bi ga nemoguće izračunati. To bi bila lutrija.”

“Štaviše, to rešenje ne bi bilo naročito rentabilno, jer bismo morali da izvedemo mnogo testova kako bismo isprobali sasvim nov aerodinamički komplet. Posledice koje prostor oko točkova ima na balans i ukupne performanse automobila jednostavno su isuviše velike.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 5 =