Audi ne zna zašto je u nedelju na Hokenhajmu postao brži

Posle krajnje bledog izdanja kojim je započeo DTM vikend na Hokenhajmu, Audi ne može da objasni poboljšanje forme u nedelju, kada je njegov vozač Majk Rokenfeler dospeo do drugog stepenika podijuma.

 Aktuelni trostruki šampion serije, Audi je na treninzima delovao nemoćno, a na subotnjim kvalifikacijama imao samo jedan auto u najbržih deset.

U prvoj trci njegov najbolje plasirani vozač bio je aktuelni prvak Rene Rast, i to kao devetoplasirani, jedno mesto ispred kolege po marki Loika Divala. Nemac i Francuz tada su jedini osvojili bodove za brend sa četiri prstena.

 Kao problemi su navođeni preupravljanje i pojačano trošenje guma, a uzrok je pronađen u opštoj redukciji aerodinamike, koja je najviše pogodila šampionski “RS 5 DTM”, na tom planu najrafiniraniji auto 2017. Time su predsezonske brige čelnika Audija dobile svoju potvrdu.

Zanimljivo je ono što se dešavalo posle subotnje, a pre nedeljne trke. Audi DTM timovi nisu mnogo eksperimentisali sa podešavanjima svojih uspešnijih automobila, poput Rastovog, ali su opežno preuredili setap vozačima koji su završili na začelju kolone.

A onda se Rast u nedelju kvalifikovao kao drugi, dok je Rokenfeler iskoristio sve mogućnosti koje mu je trka otvorila i kroz cilj je prošao dve sekunde iza heroja dana Tima Gloka.

“Nismo eksperimentisali sa svim automobilima, već samo sa njih nekoliko, dok su ostali vozači ostali u najvećoj meri na setapu koji su imali i u subotu”, kazao je Diter Gas šef Audi sporta za Motorsport.com.

“Kod njih smo izveli samo uobičajena fina podešavanja koja se i inače rade između subote i nedelje, a na kraju su to bili vozači koji su završili na vrhu.”

“To je teško razumeti. Na Reneovom automobilu smo izveli najmanje promena, a on se kvalifikovao drugi. U trci je napravio malu grešku koja ga je spustila u plasmanu. Jednostavno, u nedelju smo bili bolji, a ne znam zašto.”

Jedna od pretpostavki koje objašnjavaju promenu forme mogle bi biti nešto svežije nedeljne temperature, koje su proširile interval za optimalna podešavanja, istovremeno smanjivši problem habanja pneumatika.

“Takav preokret posle subote uopšte nismo očekivali i mislili smo da ćemo se mučiti i drugog dana”, dodao je Gas. “To, međutim, nije bio slučaj u toliko meri.”

 “Moramo da priznamo da smo imali nekoliko automobila na začelju startne rešetke (Robin Frajns, Niko Miler, Džejmi Grin – prim.) i na dnu u krajnjem rezultatu (ista trojica i gost Matijas Ekstrem – prim.), ali smo makar imali i nekoliko automobila koji su pokazali da mogu da se bore i u vrhu kolone.”