“Audi” osvojio kvalifikacionu trku za 24 sata Nirburgringa, “hjundai” postavljao rekorde

Foto: Gruppe C

“Audi RS 3 LMS” ekipe Bonk motorsport obezbedio je pobedu u TCR klasi u šestočasovnoj kvalifikacionoj trci za 24 sata Nirburgringa.

Posedu pobedničkog automobila činili su privatnici Herman Bok, Maks i Rajner Partl, koji su kroz cilj prošli minut i 20 sekundi ispred “hjundaija i30 N TCR”, koji je nastupao u praktično fabričkoj režiji klijentskog odeljenja Hjundai motorsporta, uz pomoć tima Target kompetišn.

Za učešće na maratonu u Ajfelima prijavljena su dva južnokorejska automobila: postavu #830 činili su Moric Estrajh, Gvido Nauman, Dža-Kjun Kim i Bjung Hui Kang. Kokpit sestrinskog “hjundaija” #831 delili su Nikola Larini, Peter Terting, Manuel Lauk i Andreas Gilden. Cilj Hjundai nastupa na 46. izdanju 24 časa Nirburgringa jeste suočavanje sa izazovom “Zelenog pakla”, ali i prikaz mogućnosti i performansi njihovog TCR modela na trkama izdržljivosti i u endurans verziji, koja uključuje ABS, dodatna svetla za vožnju po mraku i komplet za brzo dolivanje goriva.

Na kvalifikacijama u subotu uveče dva “i30 N TCR” bez teškoća su predvodila TCR klasu, a auto je imao tako dobar tempo da Gilden izvezao najbrži krug za jedan TCR model na kombinovanoj konfuguraciji GP staze i Nordšlajfea od 25 kilometara, a koja se koristi za 24-časovnu trku. Njegovih 9:03.206 nije samo rekord kategorije, već i novi reper za automobile s prednjim pogonom.

Tokom trke, Terting i Estrajh borili su se sa GT4 automobilima (na januarskom izdanju 24 časa Dubaija TCR vozila završila su ispred ovih GT trkača više specifikacije) i pokazali da je auto upravljiv na vijugavim deonicama piste, ali i da raspolaže velikom maksimalnom brzinom na 2,1 km dugačkom pravcu Detinger vis, kojim se krug završava.

Tehnički problemi nisu dopustili Hjundaiju da posle 6 sati odnese pobedu koja bi bila odraz visokog tempa – sportsko odeljenje kuće ne precizira šta ih je tačno saplelo – ali su #831 i #830 stigli na cilj kao drugi, odnosno treći. Uz to, drugoplasirani “hjundai” zabeležio je i novi rekord kruga za TCR klasu, u vremenu 9:05.905.

Foto: Gruppe C

“Razume se, performanse “i30 N TCR” ovog vikenda bile su veoma ohrabrujuće i još jedan su pokazatelj potencijala automobila posle moćnih rezultata postizanih u proteklih nekoliko nedelja”, istakao je Andrea Adamo, rukovodilac klijentskih programa Hjundai motorsporta. “Zabeležili smo najbrži krug za jedan auto s pogonom napred, da i ne govorimo o najboljim vremenima za TCR automobil. To pokazuje kako impresivnu šasiju i motor ima naš “i30 N TCR”. Nažalost, ukupni rezultat nam je izmakao i pozicije nisu odraz brzine koju smo imali celog vikenda. Sada moramo da poradimo na tim sitnim problemima. Ne samo da ćemo na 24-časovnoj trci pokazati pune performanse našeg modela, već ćemo nastaviti da pružamo podršku našim klijentima koji se takmiče u drugim serijama.”

Trka 24 sata Nirburgringa vozi se 10. i 13. maja, a deo njenog pratećeg programa biće i nemačka WTCR runda, čije se trke održavaju 12. maja.