“Audi” osvojio oba TCR sprinta u Monci, pobednici Gavrilov i Betera

Na prvom takmičarskom vikendu TCR Italija i TCR DSG endurans serije, voženom prošlog vikenda u Monci, obe pobede u sprint trkama pripale su vozačima “audija RS 3 LMS”, a “kupra” sa DSG menjačem slavila je u dvočasovnoj trci izdržljivosti.

Enriko Betera je u subotnji sprint ušao s pol-pozicije, ali je ostao zaglavljen na startu, pa ga je prestigla skoro cela kolona. Poveo je Mateo Greko u “kupri” ispred gosta iz TCR Rusija, Klima Gavrilova u “audiju” i Maksa Muđelija u “alfi”. Potonja dvojica ušla su u borbu za drugo mesto, u kojoj se Rus pokazao odlučnijim.

Muđeli se upustio u bitku s aktuelnim prvakom Salvatoreom Tavanom u “kupri”. Njih dvojica su imali bliski susret na prvoj šikani, posle kojeg je Muđeliju stradao prednji levi pneumatik. U istom krugu, Gavrilov je na izlasku iz Parabolike savladao i Greka i poveo trku.

Iza vodećeg dvojica nalazio se Tavano, četvrto mesto držao je Marko Pelegrini u jedinom prisutnom “hjundaiju”, a nesrećni Betera je zauzimao osmu poziciju.

Tavano je na kočenju za prvu šikanu preoteo drugo mesto Greku, koga je nedugo zatim prestigao i Pelegrini. Čelnom kvintetu rapidno se približavao debitant i najmlađi vozač u istoriji TCR Italija, 16-godišnji Jakopo Gvideti u “audiju” sa sekvencijalnim menjačem. Obišavši Feliksa Vimera u DSG “kupri” on je stekao četvrto mesto, a pred kraj je izvezao i najbrži krug trke.

Gavrilov je kroz cilj prošao 2.167 sekundi ispred Tavana, a pratila ih je kolona koju su činili Greko, Gvideti i Vimer. Pelegrinija je upropastio kontakt sa Vimerom i klasifikovan je kao deveti.

Drugi gost iz Rusije, Lav Tolkačov u “hondi” MM motorsporta, rangiran je kao jedanaesti, a Betera je odustao u sedmom krugu.

Dan kasnije, trka 2 je startovala na pisti još vlažnoj od jutarnje kiše i u njoj je slavio Betera ispred Tavana, Pelegrinija i Gvidetija.

Presudio je izbor pneumatika. Betera je za nastup odabrao slikove i izveo je spektakularan proboj na delimično inverznom startu s osmog mesta, izvezavši i najbrži krug u pretposlednjem, dvanaestom krugu.

Tavana je novo drugo mesto na cilju dovelo do vođstva u šampionatu, a 16-godišnji Gvideti je zapažen nastup krunisao trećim stepenikom podijuma. Tinejdžer je zaradio vremensku kaznu od 5 sekundi zbog opasnog manevra i kontakta s “opelom” Andree Arđentija. Gvideti je u konačnoj klasifikaciji imao identično izvezeno vreme kao Pelegrini, koji je uprkos kaznenom prolasku kroz boks zbog preranog starta rangiran kao četvrti.

Muđeli je na gumama za kišu pokazao brzinu “alfe” i vođstvo je od Vimera preuzeo u drugom krugu. Međutim, njegov tempo je popuštao i prvo je izgubio duele s konkurentima na slikovima, a onda ga je na prilasku Parabolici torpedovao agresivni i nestrpljivi Gavrilov, koji je istom prilikom eliminisao i Grekovu “kupru”, izbacivši je u šljunak. Rus je posle kontakta odustao, a Muđeli je na kraju rangiran kao deseti.

Arđenti je dugo bio protagonista borbi za drugo mesto, ali je u završnici, kao i dan ranije, tonuo u plasmanu. Trku je završio šesti, iza Matea Bergoncinija u “kupri”, najbolje plasiranog vozača u Nacionalnom DSG trofeju.

Sprint trke na Monci vozilo je 14 takmičara.

U generalnom plasmanu TCR Italija Tavano vodi sa 30 bodova, 8 više od Betere i 9 ispred Guidetija. Gavrilov ima 20 poena, zahvaljujući pobedi u trci 1.

U TCR DSG endurans seriji pobedu su posle dva sata vožnje ostvarili braća od stričeva Alesandro i Đovani Altoe u “kupri”. Do drugog mesta stigla je posada “audija” koju su činili veteran Rinaldo Kapelo i vozač džentlmen Nikola Gvida. Ovaj tandem bio je šesti u momentu kad je Kapelo poslednji put preuzeo kokpit, a zatim se trostruki osvajač Le Mana do karirane zastave izborio za drugo mesto. On je vozio dve sekunde brže od konkurenata, a presudni manevar za izlazak na drugi stepenik podijuma izveo je u poslednjem krugu. Treći stepenik podijuma pripao je Karloti Fedeli i Kozimu Barberiniju u “kupri”.

Sledeća runda TCR Italija i TCR DSG endurans trofeja vozi se od 17. do 19. maja na Mizanu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 2 =