Auer i Mercedes na pol-poziciji za prvu DTM trku na Nirburgringu

#22 Lucas Auer, Mercedes-AMG C 63 DTM

Austrijanac Lukas Auer opravdao je zvanje Mercedesovog ‘Gospodara Ringa’ i osvojio je pol-poziciju za subotnju trku DTM runde u Ajfelima.

Dvadesetdvogodišnji Austrijanac je krug od 3.629 metara prešao za 1:25.968 (prosek: 151,9 km/h) i osvojio treću pol-poziciju sezone 2017, a šestu u karijeri.

Nirburgring je dočekao DTM karavan u jesenjoj atmosferi: kišom i niskim temperaturama. Oba treninga, u petak po podne i subotu ujutru, vožena su po vlažnom asfaltu i oba puta su primat odneli Mercedesovi Britanci: juče je Geri Pafet bio ispred Pola di Reste, jutros je bilo obratno.

I kvalifikacije su počele po vlažnoj pisti, pa su se u vreme vožnje na gumama s profilom na čelu poretka smenjivale čitave formacije BMW i Mercedes vozača.

Međutim, kiša nije padala i asfalt se sušio tako brzo da je već od polovine 20-minutne sesije prelazak na slikove izgledao kao dobitno rešenje.

Nasuprot prognozama da će u takvoj situaciji najveću korist imati vozači koji su rano izveli zamenu guma i imali vremena da ih i ugreju, to na kraju nije igralo presudnu ulogu. Najvažnije je bilo da se kvalifikacioni krug izveze bez greške i bez gužve na stazi.

Prvo impresivno vreme na slikovima postavio je Timo Glok, s čelne pozicije ga je svrgnuo BMW kolega Marko Vitman, ali je prednost konačno imao onaj ko je poslednji prošao kraj karirane zastave, a to je bio Auer.

U okršaju između njega i Vitmana presudila je nepuna desetinka.

Prva tri startna reda na trci 1 popuniće Mercedes-BMW tandemi: iza Auera i Vitmana smestili su se Robert Vikens i Augusto Farfus, njih slede Pol di Resta i Tom Blomkvist.

Sa 25 kilograma balasta i najtežim automobilom ovog vikena, Audi, po očekivanju, nije mogao da učini ništa posebno. Njegov najbolji predstavnik bio je sedmoplasirani Rene Rast, jedini vozač “audija RS5 DTM” u prvih deset.

Od osme do desete pozicije poređani su Timo Glok, Maro Engel i Maksim Martan.

Lider šampionata Matijas Ekstrem zabeležio je tek jedanaesto vreme, a Majk Rokenfeler, njegov Audi kolega i drugi u generalnom, ući će u trku kao dvanaesti.

Subotnja DTM trka na Nirburgringu počinje u 14:45 sati i može se gledati ovde:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 5 =