Baldan, na startu 31, na cilju deveti: “Hjundai” je verovatno najbolji auto, ali se to teško pokazuje sa 100 kg viška

Nikola Baldan, branilac naslova u TCR Italija, poneo je samo 3 boda sa runde na Mizanu, ali je najlepši utisak ostavio probojem u trci 2, u kojoj je startovao sa poslednjeg, 31. mesta, a završio je na poziciji 9.

Vozač Pit lejn kompeticioni “hjundaija” bio je osuđen na tako očajnu početnu poziciju jer ga je tehnički problem sprečio da startuje u subotnjem sprintu, dopustivši mu da izveze samo formacijski krug.

Kao za maler, startna lista TCR Italija nikad nije bila duža, a da skok do gornjeg doma poretka bude još teži, efektivno trkačko vreme bilo je skraćeno zbog karambola u prvom krugu trke 2, njenog prekida i restarta iza sigurnosnog vozila.

S druge strane, dva odvojena udesa na originalnom startu odnela su čak osam automobila, pa je Baldanov zadatak time bio olakšan. Na njegov konačni rezultat pozitivno su uticala i kasnija dva odustajanja, kao i kazne izrečene četvorici rivala, ali je neke bitke morao da dobije i sam.

Iako nije u direktnim duelima na stazi prestigao baš sve automobile o kojima govori, Baldan se na njoj održao i, uprkos startu sa začelja izbegao je incidente. Kasnije se pohvalio: “Bilo je neverovatno, 22 preticanja u efektivnih četvrt sata trke, to je čak i mene iznenadilo! Moj “hjundai je imao sjajan tempo, što pokazuje i najbrži krug koji smo u trci izvezli, iako smo izvodili povratničku vožnju.”

“Moj prvi start bio je jednostavno savršen, “hjundai” je poleteo kao katapultiran, široko sam zaobišao izudarane automobile i, iskoristivši konfuziju, završio sam prvi krug na 16. mestu. Da direktor trke nije bio prinuđen da je prekine i da se pusti restart sa 5 minuta manje takmičarskog vremena, još uz polazak iza sigurnosnog vozila, možda sam čak mogao i da dostignem podijum!”

“Forsirao sam kao lud od početka do kraja, u poslednjim krivinama poslednjeg kruga prestigao sam Skalvinija za 10. mesto i video sam ostale automobile pred sobom. Tih 5 ili 6 krugova, koliko je manje voženo, baš bi mi dobro došli. U svakom slučaju, bili smo konkurentni i to je najvažnije za nastavak sezone.”

Posle vikenda u kojem je lako mogao da ostane bez bodova, a spasao je makar tri, Baldan je rangiran kao sedmi u generalnom, sa deficitom od 42 poena za vodećim, pilotom “alfe” Điđijem Ferarom.

Pažnja pilota iz Veneta već je usredsređena na iduću rundu TCR Italija na Muđelu, koja se vozi sredinom jula: “Nadam se da sam u potpunosti istrošio svoj konto malera, sad moramo da se koncentrišemo na dolazeće trke, kako bismo počeli da nadoknađujemo ono što smo u šampionatu izgubili.”

“Nadamo se da će biti i prilagođavanja balansa performansi. “Hjundai” je verovatno najbolji auto, ali je to teško pokazati kad ima 100 kilograma viška i 10 KS manje od konkurencije, da i ne računam povećan klirens. Međutim, verujem da će TCR sistem sve ubrzo vratiti u ravnotežu, to je kao točak koji se okreće – na početku godine smo imali koristi od sistema, a sada nas on kažnjava. Videćemo šta će se dešavati na Muđelu”, poručio je Nikola Baldan.