Barikelo: Bathurst 1000 je na mojoj listi želja

Poznati brazilski trkač Rubens Barikelo ne krije da mu je želja da do kraja karijere učestvuje na čuvenoj australijskoj “Velikoj trci”, Bathurstu 1000.

Barikelo će iduće nedelje putovati u Australiju, kako bi gostovao na otvaranju tamošnje nove formula serije, šampionata po imenu S5000.

Rubensova avantura za volanom S5000 formule biće njegov prvi takmičarski nastup u snažnom jednosedu još od sezone 2012, koju je proveo u Indikaru.

Prva trka novorođenog S5000 šampionata biće održana od 20. do 22. septembra na autodromu Sendaun, na kom će se istog vikenda takmičiti i TCR Australija.

“U Australiji sam bio mnogo puta tokom svoje F1 karijere”, rekao je Brazilac.”Drago mi je što se vraćam na prvu trku S5000 šampionata. Koncept te formule je vrlo zanimljiv, auto deluje kao stvarni izazov i raduje me što ću odigrati ulogu u njegovoj premijeri.”

“To će biti i vaskrsnuće formula takmučenja u Australiji. Kažu mi da su izgled bolida i zvuk njegovog 5-litarskog motora u V8 konfiguraciji zadivljujući. Na Sendaunu nikada ranije nisam bio, imaću mnogo šta da naučim, ali će to biti sjajno iskustvo.”

Iako Barikelo stiže u Melburn da bi se bavio formula trkanjem, to putovanje moglo bi da postavi temelj za neki budući aranžman u Superautomobilima i start na čuvenoj Maunt Panorami. Osvajač 11 F1 gran prija priznaje da bi se rado okušao u australijskoj vrhunskoj turing seriji, i to u najvećoj od svih njenih trka.

Nadahnuće za ovu avanturu Rubens je dobio od zemljaka i prijatelja Maksa Vilsona, koji se svojevremeno tokom sedam sezona trkao u Superautomobilima. Vilson je vozio za Tripl ejt, Dik Džonson rejsing i Bred Džons rejsing, a seriju je napustio krajem 2008. Barikelo bi voleo da njih dvojica nastup na Bathurstu izvedu zajedničkim snagama.

“Voleo bih da se trkam u superautomobilu”, rekao je Barikelo australijskim medijima. “Uvek govorim jednom od svojih najboljih prijatelja, Maksu Vilsonu, koji je tamo godinama vozio, da bih voleo da se trkam na Bathurstu i da tu endurans trku izvedem s njim, ili s nekim drugim. Dakle, tako je, Bathurst je na mojoj listi želja.”

Barikelo se takmičio u Formuli 1 između 1993. i 2011. i drži rekord po broju startova u šampionatu (322). Osim što je osvojio 11 trka, upisao je i 14 pol-pozicija, a 68 puta je završavao na podijumu, od toga pet puta na Velikoj nagradi Australije u Melburnu.

Tokom svojih 19 F1 sezona vozio je za šest timova: Džordan, Stjuart, Ferari, Honda, Bron i Vilijams.

Danas 47-godišnjak, Rubinjo se potpuno posvetio automobilima prekrivenih točkova i redovan je učesnik i pobednik u Brazilskom prvenstvu stok automobila, čiji je šampion bio 2014. u V8 “ševrolet soniku”. U tekućoj sezoni nacionalog šampionata, a posle sedam od 12 izvezenih rundi, on se nalazi na petoj poziciji na tabeli.

Pored toga, Rubens ima i karting takmičarski program i kaže da mu izuzetno prija trenutna faza karijere, manje ozbiljna, a daleko raznovrsnija nego ranije: “Češće se trkam sada nego u vreme kada sam se trkao u Formuli 1. Sjajno se provodim, sve vreme je vrlo zabavno. Dešavaju mi se dobre stvari, mogu da uskočim u auto i samo da se zabavljam. Mislim da se to dešava kada stignete u određene godine: osećate da ste konkurentni, ali je na vama mnogo manja presija nego pre. I to je lepo.”