Barikelo vozi dupli program 2020, trka se u Brazilu i Argentini

Nekada čuveni pilot Formule 1 Rubens Barikelo ove sezone će nastupati u dva šampionata i u oba će voziti za Tojotu.

Brazilac će debitovati u Super TC2000 prvenstvu, tehnički najnaprednijoj i najprestižnijoj turing seriji u Argentini.

Tu će voziti “tojotu korolu” za lokalni nacionalni ogranak fabričkog tima Tojota gazu rejsing (Toyota Gazoo Racing Argentina).

Argentinsku kampanju Barikelo će kombinovati sa onom u domicilnom Brazilskom stok šampionatu, u kojem se trka već sedam godina.

U Super TC2000 on će biti jedan od četvorice fabričkih vozača Tojote, a jedan od timskih kolega biće mu i aktuelni viceprvak serije Matijas Rosi.

“Veoma mi je drago što imam priliku da proširim svoj angažman s Tojotom i što se priključujem Tojota gazu rejsingu Argentina kako bih učestvovao u Super TC2000”, kazao je 47-godišnji automobilista iz Sao Paula.

“Na tu kategoriju sam uvek obraćao pažnju, u njoj ima mnogo dobrih vozača i ne sumnjam da će mi predstavljati veliki izazov.”

“Uprkos svem iskustvu koje sam sakupio u Formuli 1, Stok šampionatu i mnogim trkačkim kategorijama širom sveta, mislim da ću u Argentini morati mnogo da učim, i od tehničkih stručnjaka i od mojih novih timskih kolega.”

Rubens je proveo 19 godina u Formuli 1, tokom kojih je startovao 322 puta, osvojio 11 trka i dva puta bio vicešampion sveta.

Završivši 2011. tu fazu svoje karijere, prešao je u Indikar, gde se zadržao jednu sezonu, a potom postao redovan u elitnoj nacionalnoj seriji, Brazilskom šampionatu stok automobila.

U njemu je titulu osvojio već u drugom pokušaju, 2014, viceprvak je bio 2016, a svaku od sezona u periodu od 2014. do 2019. završavao je među prvih pet u generalnom plasmanu.

Barikelo će i u Brazilu voziti “tojotu korolu”, jer se japanski proizvođač prvi put uključuje u ovaj šampionat. Tamošnja “korola” je siluetni automobil sa karoserijom koja imitira putnički model, pa je “ispod kože” mehanički ista kao i konkurentski “ševrolet kruz”.

U Brazilskom stok prvenstvu Rubinju će timske kolege biti Nelson Pike Mlađi, Rafael Suzuki i – ponovo – Rosi, koji u 2020. takođe izvodi dvostruki argentinsko-brazilski program.

Nijedna od pomenutih serija još nije objavila definitivan kalendar za 2020, tako da postoji mogućnost preklapanja njihovih rundi. U tim slučajevima, Tojota će se potruditi da omogući svojim pulenima Barikelu i Rosiju optimalan raspored, takav koji bi im omogućio borbu za naslov u obe kategorije.

Poslednje tri argentinske Super TC2000 titule osvojili su piloti Renoa, Fakundo Arduso i Leonel Pernija, a u Brazilu je u istom periodu tri Stok naslova stekao Danijel Sera u “ševroletu”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + 15 =