Bart i Komtuju “audi” najbrži na treninzima TCR Evropa na Zolderu

U akciju na Zolderu stupili su i takmičari TCR šampionata Evrope.

Oni su izvezli dva treninga, a apsolutno najbolje vreme dana postigao je domaći trkač Nikola Bart u Komtuju “audiju RS 3 LMS”.

Belgijski tinejdžer jedini je vozač ove serije koji je danas prešao krug od 4.010 metara za manje od minuta i 37 sekundi. Njegov rezultat bio je 1:36.828, čime je ostavio najbližeg konkurenta Mata Homolu u BRC “hjundaiju” preko pola sekunde za sobom.

Drugi trening je trebalo da traje pola sata, ali je prekid “pojeo” više od trećine efektivnog vremena. Crvena zastava pokazana je posle 7 minuta akcije jer je Florijan Briše na šikani udario u graničnik od guma. Kada je “pežo” uklonjen, a graničnik vraćen na mesto, akcija je ponovo krenula, ali sat u međuvremenu nije zaustavljen, pa je za vožnju bilo preostalo još 12 minuta.

Homola je sa krugom od 1:37.354 bio najbrži pre prekida, u nastavku se nije poboljšavao, ali mu je to vreme bilo dovoljno za konačnu drugu poziciju.

Pred kraj sesije, Bartov timski kolega Sami Taufik dovezao je svoj “audi” na treće mesto (+0.612) i potvrdio da je Komtuju rejsing na Zolderu puno trenirao i da se odlično pripremio za zahteve domaće staze i “svoju” rundu kontinentalnog prvenstva.

Taufik je pomerio Homolinog kolegu Danijela Nađa na četvrto mesto (+0.647), petoplasirani Tedi Klere bio je najbolje rangirani vozač “pežoa” (+0.752), a šesto mesto zauzeo je Pepe Oriola (+0.777), danas u obe sesije najbrži vozač Brutal fiš “honde sivik”.

Top 10 poredak kasnog popodneva zaključili su sedmoplasirani Mehdi Benani u trećem Komtuju “audiju”, Martin Riba i lider šampionata Danijel Lojd u sestrinskim “hondama”, te Majk Halder u “siviku” sopstvene ekipe.

Na prethodnom, ranom popodnevnom treningu najbrži krug izvezao je Džon Filipi u Target “hjundaiju” (1:37.486), ali u drugoj sesiji nije prišao ni blizu tog vremena i završio je tek kao petnaesti.

Mesta u top 10 plasmanu te prve, generalno sporije probe, zauzeli su i Nađ, Oriola, Homola, Andreas Bekman u “hjundaiju”, Benani, Lojd, Halder, Taufik i Žilijen Briše u “pežou”. Najbolji krugovi pobrojane devetorice pilota kretali su se u intervalu od 1:37.500 (Nađ) do 1:38.706 (Briše). Bart je u toj fazi takmičarskog programa bio tek šesnaesti s krugom 2,5 sekunde sporijim od onog koji će ga učiniti najbržim trkačem petka.

Vozačima “pežoa” na otvaranju na Zolderu ide prilično teško i uglavnom popunjavaju mesta u donjem domu tabele. Francuskih automobila je sedam, a danas su zabeležili tek dva ulaska u prvih deset: Briše na prvom, Tedi Klere na drugom treningu.

Belgijski trkački vikend prvenstva Starog kontinenta ima četiri učesnika manje od runde na Pol Rikaru. U odnosu na Francusku, izostali su Tom Koronel i Nestor Đirolami (obojica zbog WTCR obaveza), kao i Luis Kent i Jevgenij Leonov.

Kvalifikacije za drugu rundu TCR Evropa na programu su u subotu u 11:10.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*