Bathurst 1000 zatvara sezonu Australijskih superautomobila

Organizator Australijskog šampionata superautomobila potvrdio je da će oktobarska trka Bathurst 1000 biti poslednja u aktuelnoj sezoni.

“Velika trka” australijskog automobilskog sporta biće i jedina enduro runda u 2020.

Njen termin pomeren je za nedelju dana kasnije u odnosu na izvorno planirani datum, pa će umesto jedanaestog biti vožena 18. oktobra.

Do kraja sezone čiji je raspored zbog pandemije koronavirusa izmenjen do neprepoznatljivosti, ostalo je da se voze još drugi vikend na ulicama Taunsvila, dve runde na Bend motorsport parku i “dragulj u kruni” serije – Bathurst (Maunt panorama).

Najznačajnija serija u Australiji otvorena je dvema trkama od po 250 kilometara na rundi Adelejd 500. Sledeći je bio Melburn 400, kao deo programa F1 Velike nagrade Australije. Izvezeni su treninzi i kvalifikacije, ali nijedna od četiri trke jer je Formula 1 zbog pojave korona virusa u padoku prekinula svu akciju na Albert parku.

Pandemija je izazvala odlaganja, potom i otkazivanja takmičenja u Tasmaniji, Oklendu i Pertu. Kasnije su iz istog razloga eliminisani i Gold koust, Sendaun, Vaneru trkalište i Simons plejns, a odustalo se i od odlaska na Novi Zeland.

Sezona je ponovo otvorena krajem juna na Sidnej motorsport parku, na koji su se zbog ponovo pogoršane pandemijske situacije vozači i timovi vratili i sredinom jula, što uopšte nije bilo u planu.

Zbog zatvaranja granica između australijskih država, šampionat se nastavku oslonio na duple programe tokom uzastopnih vikenda.

Takve dve runde izvezene su u Darvinu (Darvin trostruka kruna i Darvin supersprint), a na ulicama Taunsvila je prošlog vikenda održan jedan supersprint, a idućeg sledi drugi.

Tokom ovog meseca serija će po istom principu održati dve uzastopne runde na Bend motorsport parku (termini su 19/20. i 26/27 septembar), dok Bathurst stavlja tačku na prvenstvo.

Ovakav furiozan finiš znači da će ekipe imati samo tri slobodna vikenda do završetka sezone.

Još nije jasno da li će se u bilo kom terminu pre Bathursta 1000 naći mesta za test dan za suvozače. A on bi bio koristan: najveći broj pilota koji će na “Velikoj trci” biti partneri stalnim vozačima serije nije vozio Superautomobil od predsezonskog testa u februaru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*