Baton postavio rekord Bathursta sa “sivikom tajp R”

Bivši F1 šampion i današnji Hondin Super GT trkač Dženson Baton postavio je rekord kruga na stazi Maunt Panorama (Bathurst) u kategoriji produkcijskih automobila s prednjim pogonom.

Engleski as je na asfalt najpoznatijeg i legendarnog australijskog trkališta izašao u standardnoj “hondi sivik tajp R” fabričke specifikacije, na serijskim gumama, i zabeležio je vreme od 2:35.207.

Maunt Panorama je najpoznatija kao mesto održavanja znamenite trke Bathurst 1000, koja se vozi u oktobru. Staza je neverovatno prohtevna, a tehnički je ulična, jer je čine putevi koji su 350 dana godišnje u javnoj upotrebi.

Krug je dugačak 6,213 kilometara, uključuje 23 krivine, razlika između najniže i najviše tačke iznosi ogromna 174 metra, a usponi dostižu i preko 16 procenata.

Baton je od pre osam godina vlasnik nezvaničnog rekorda staze, jer je na Bathurstu izvezao krug od 1:48.8 u F1 automobilu Meklarena, čiji je tada bio pilot, a u sklopu promotivne vožnje koja je najavljivala Veliku nagradu Australije.

Ove godine, Dženson je na čuvenu stazu došao i u svojstvu brend ambasadora Honde, ali i kao njen aktuelni Super GT šampion.

Njegova vožnja na Bathurstu, izvedena za vreme (gregorijanskog) uskršnjeg vikenda, inspirisana je “Tajp R čelendž” programom, tokom kojeg su Hondini fabrički piloti u prethodnim godinama postavljali rekorde krugova na brojnim evropskim autodromima, takođe sa standardnim modelom performantnog japanskog hečbeka. Australijski ogranak Honde primenio je ovaj koncept u čast pola veka svog postojanja.

Rekord na Bathurstu postavljen je tokom jednog od samo 14 brzih krugova voženih tokom jednočasovne prepodnevne i desetominutne popodnevne sesije.

“Šta god da vozite na Maunt Panorami, osećaj je neverovatan”, rekao je Baton, veteran sa 306 startova i 17 godina u Formuli 1. “Tajp R” je toliko brz na usponu i vrhu planine da sam se baš dobro zabavio kada sam ušao u ritam i navikao se na brzinu kojom mogu da vozim.”

“Definitivno sam tražio sve što je “sivik” mogao da pruži i rezultat je vrlo dobro vreme za auto s prednjom vučom. Bilo je vruće, da je temperatura bila niža, moglo se ići i brže, ali osećam da sam iz automobila izvukao sve što se moglo.”

“Honda sivik tajp R” je savršen automobil za ovakav izazov, a to je stoprocentno legalan automobil za ulicu, sišao direktno s proizvodne trake i zato je krug od 2:35 fantastičan.”

“Na Maunt Panoramu smo došli da se zabavimo i da vidimo šta ovaj neverovatan auto može da uradi na legendarnoj stazi, a on se pokazao veoma dobro. To je definitivno uzbudljiv automobil za entuzijaste.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 4 =