Batonov tim nije kompletirao budžet od milion evra, odustao od DTM kampanje s “meklarenom”

Ekipa bivšeg F1 šampiona Džensona Batona, Dženson tim rokit RJN, odustala je od planiranog DTM učešća ove godine.

Ona će svoje napore u 2021. usredsrediti na kampanje u GT Svetskom čelendžu Evropa i Britanskom GT prvenstvu.

Britanski tim, čiji je Baton jedan od vlasnika, u decembru je objavio da će za preoblikovani ovogodišnji DTM prijaviti “meklaren 720S”, koristeći prelazak kategorije na automobile GT3 specifikacije.

To je trebalo da bude sledeća faza u proširenju operacija ekipe, koja je sezonu 2020. provela trkajući se u Britanskom GT šampionatu. U njemu se i Baton pojavio kao gostujući vozač na finalu sezone na Silverstonu.

Ali, u izjavi za Motorsport.com, drugi suvlasnik Kris Bankomb otkrio je da je tim odlučio da povuče svoju DTM registraciju, s tim što se nada da će u seriju ipak moći da stupi možda već 2022. godine.

“To je samo promena planova za ovu godinu”, objasnio je Englez. “Dopada nam se kako šampionat izgleda i možda ćemo nešto organizovati za iduću godinu.”

“Očigledno izgleda kao da DTM hvata zamah i zanimljiv nam je. Nismo ga potpuno otpisali, ali u našem centru pažnje ostaje GT Svetski čelendž.”

“Svakako se nadamo da možemo da budemo DTM učesnici u budućnosti. Rastemo kao tim i nadamo se da ćemo biti na startnoj rešetki 2022.”

Kako piše Motorsport.com, Dženson tim rokit RJN nije uspeo da kompletira budžet za DTM program u epohi pandemije korona virusa. Troškovi DTM učešća s jednim automobilom procenjuju se na oko milion evra, iako se sa skupe i unikatne mašinerije Klase 1 prešlo na široko zastupljenu GT3 platformu.

Batonova ekipa ima sedište u Oksfordu i planirala je da izgradi još jednu bazu u Nemačkoj, kako bi odande vodila DTM operaciju. Međutim, u trenutnoj ekonomskoj situaciji, takav poduhvat pokazao se kao isuviše skup.

“Za britanski tim poput našeg, u ovom trenutku je i logistika jedan od izazova”, nastavio je Bankomb. “Takođe i kombinovano dejstvo kovida i Bregzita, jer mi nastojimo da formiramo bazu u Evropi. Učešće u toj seriji iz Velike Britanije ne bi imalo smisla.”

“Tražili smo opcije da budemo na kontinentu, jer slanje ljudi i opreme tamo i nazad preko Lamanša nažalost više nije jednostavno kao što je bilo.”

“Voleo bih da smo i dalje član Evropske Unije. To je još jedan izazov. Iskreno, mnogo je faktora koji su nam onemogućili da ispunimo naše namere, onakve kakve su bile pre nekoliko meseci.”

Prema Bankombovim rečima, ekipi je jednostavnije da se takmiči u GT Svetskom čelendžu jer ovo takmičenje podrazumeva niže operativne troškove, a postava u njemu poseduje i iskustvo iz vremena kada se to prvenstvo zvalo Blanpan GT serija.

Po odustajanju Batonovog tima od DTM kampanje, na startnoj rešetki 2021. izgleda da će biti prisutan samo jedan “meklaren”, i to u parcijalnom programu od tri runde koji poljski JP motorsport planira sa svojim vozačem Kristijanom Klinom.

Ambiciju da doveze dva “meklarena” u nemačku tradicionalnu seriju imao je i 2 Seas Motorsport, ali je u međuvremenu prodao oba “720S GT3” automobila i nabavio “mercedese-AMG GT3”.