Benani: Propustili smo priliku za veliki rezultat

I Mehdi Benani i tim Sebastijan Leb rejsing očekivali su više od trka francuske runde Svetskog turing prvenstva, a u konačnom ishodu morali su da se zadovolje dvema devetim pozicijama u aposlutnom plasmanu i jednim izlaskom na podijum u Jokohama trofej kategoriji, u kojoj je Marokanac i dalje treći u generalnom.

Najveću nadu za neko krupnije postignuće na Pol Rikaru – kako tim smatra, možda i pobedu – davali su pol pozicija na inverznom startnom rasporedu trke 2 i generalno dobar trkački tempo „C-elizea“ #25. Mehdi je, međutim, sa pol pozicije krenuo prerano i to mu je upropastilo drugi nedeljni nastup.

709234„Auto se ponašao odlično i trkao sam se dobrim tempom, to je sve što želim da zapamtim“, priznaje Benani. „Generalno, ishod je pozitivan, postizali smo neka dobra vremena tokom probnih sesija, imali smo prvu pol poziciju u sezoni i sjajnu brzinu u trci 2. Nismo ispunili sava taj potencijal, pogrešio sam na startu i to me strašno nervira. Propustili smo priliku za veliki rezultat, ne znam šta drugo da kažem. Sve ostalo bilo je dobro. Osećaj u vožnji bio je dobar, ekipa je radila sjajno i nadam se da će tako biti i na idućoj rundi.“

Na testu u petak, Mehdi je završio u prvih 10. Kako je set-ap „sitroena“ poboljšavan, na drugom subotnjem treningu mu je uspelo da bude među 5 najbržih. Šesti u Q1, zabeležio je 10. vreme u Q2 i strateški odustao od novog napada na štopericu, kako bi zadržao pol poziciju za trku 2.

U prvoj nedeljnoj vožnji, Marokanac je bio oprezan kako bi njegov „C-elize“ dočekao drugi start u najboljoj mogućoj kondiciji. Popuštajući konkurentima kako bi izbegao opasnost od kontakata napredovao je posle Valenteovog odustajanja, dobio je borbe sa D’Asteom i Van Lagenom i završio deveti ukupno, a kao treći među privatnim takmičarima.

602949 495092Prvi put na pol poziciji u 2015, Mehdi je u trci 2 startovao prerano i njegovo početno vođstvo bilo je samo provizorno, a konačno je prekinuto kada je skrenuo na kazneni prolazak kroz boks. Vratio se na pistu kao šesnaesti, a do karirane zastave je napredovao, što pretičući, što zahvaljujući otpadanju suparnika. Obišavši Van Lagena, ušao je u prvih 10, a popeo se za još jedno mesto kada je u finišu prestigao Rajdela u „hondi“.

„Iako je razočaranje svakako prisutno, ishod vikenda je pozitivan“, zaključuje Benanijev inženjer Filip Nikolao i nabraja parametre koji ohrabruju SLR tim: „Mehdi se ponovo dobro oseća za volanom, bio je konkurentan, njegov tempo u trci 2 bio je odličan, bolji od tempa konačnog pobednika, i u najmanju ruku jednako dobar kao onaj ostalih fabričkih vozača Sitroen rejsinga. Tim elementima možemo biti samo zadovoljni. U trci 1 vozio je vrlo inteligentno i postojano, a u trci 2, uprkos kazni, vratio se i prikazao u moćnom izdanju. Dakle, mnogo je obećavajućih znakova za trke koje dolaze.“