Benani: Tokom sezone su me terali maleri, ali ću 2019. dočekati sa osmehom

Photo Francois Flamand / DPPI

Poslednji trkački vikend Svetskog kupa turing automobila vožen je na stazi Guja u Makauu.

Nekrunisani “kralj Makaua” Rob Haf ima devet pobeda na legendarnoj uličnoj pisti, a svojim tempom tokom treninga i kvalifikacija činilo se da će taj skor povećati.

U prvom izlasku na stazu naprvio je treće vreme, dok je u drugom bio apsolutno najbrži.

Drugi vozač francuske ekipe koja servisira “VW golf” Mehdi Benani imao je jednu pobedu u Makauu 2017, a tokom treninga je postavio jedno osmo i jedno peto vreme.

Na prvoj kvalifikacionoj sesiji, Haf je oborio rekord kruga i osvojio pol-poziciju za trku 1. Iako je u drugoj kvalifikacionoj sesiji očešao zid i ostao bez retrovizora, ponovio je uspeh i osvojio najbolje startno mesto i za trku 3.

Benani je pokazao dobre performanse u Q1 osvojivši treče mesto, dok je u drugim kvalifikacijama bio involviran u incident i obe preostale trke startovao je sa 11. pozicije.

Makau je poznat kao jedna od najtežih staza na svetu, a Haf je posle ne baš sjajnog starta u trci 1 pao na treću poziciju na kojoj je trku i završio. Benani je ponovo bio usred incidenta, za koji nije bio kriv, pa je pored karirane zastave prošao kao 15. Trka 1 je bila prekidana, uz dva blokiranja piste tokom takmičenja.

U prvom krugu druge trke, posle lančanog udesa, Haf je bio primoran da se vrati u boks, a Benani se domogao desete pozicije.

U finalnom sprintu, Britanac se ponovo nije najbolje snašao na startu, iako je imao najbolje startno mesto, a drugu poziciju je morao da brane i zubima i noktima. Njegov timski kolega trkao se samo nekoliko metara, dok ponovo nije bio usred lančanog udesa.

Ako je za utehu Hafu, iz Makaua je odneo trofej za najbrži krug 2,31:038.

Photo Alexandre Guillaumot / DPPI

“Završili smo dobro ovu sezonu. Veoma sam zadovoljan jer sam se osećao sigurno u automobilu zahvaljujući odličnom setapu za šta moram da se zahvalim ekipi. Moja duboka zahvalnost ide njima, jer je auto i u kvalifikacijama i u trkama bio neverovatan. Završili smo sezonu na visokom mestu i postigli neverovatan napredak. Godina je bila fantastična, mnogo smo naučili u ekipi i o “VW golfu”. Jedva čekam seldeću sezonu”, rekao je Haf posle Makaua.

Benani se složio sa kolegom u vezi sa pozitivnim osećanjima koje nose iz 2018.

“Imali smo dobar auto, sposoban da se bori za sam vrh, i takođe želim da se zahvalim timu koji je predano radio cele godine. Rob je bio kao sa druge planete tokom kvalifikacija u Makauu. Nažalost, ja sam bio deo incidentata i morao da zavrđim trke ranije. Na ovakvim stazama i najmanji kontakt može da ima dramatične konsekvence i veliko oštećenje automobila, pa nisam želeo puno da rizikujem. Ipak sam uspeo da osvojim jedno 10. mesto. Sve u svemu, malo su me tokom sezone terali maleri, ali ću 2019. dočekati sa osmehom”, ispričao je Marokanac.

I ekipa SLR smatra da je vikend u Makauu bio pozitivan, kao i da je “VW golf” prikazao sjajne performanse.

“Rob poznaje stazu kao svoj džep i u kvalifikacijama je bio neverovatan. Mehdi je bio na visini zadatka i odlično se trkao. Imali smo određenih problema na početku, kao i nešto manje snage u odnosu na konkurenciju, ali nosimo lepe uspomene sa poslednjeg vikenda. Dočekujemo 2019. ohrabreni”, kazao je Žan Filip Nikolao.

Na kraju prve WTCR sezone Haf je pozicioniran na osmo mesto sa 242 osvojena boda, dok je Benani dvanaesti sa 155. Ekipa je godinu završila na četvrtoj poziciji sa 412 poena.