Benani: Top 5 je realan cilj

Dva plasmana u prvih 10 u Nemačkoj pokazuju da su Mehdi Benani i Sebastijan Leb rejsing ponovo pronašli pravi ritam, ocena je ekipe iz Alzasa. SLR ulazi u drugu trećinu sezone s namerom da sledi svoj tradicionalni pristup, koji kombinuje ambiciju, smernost i želju za napredovanjem, te će s novom dozom motivacije nastupiti na ruskoj rundi šampionata, na Moskovskom autodromu.

Posle sedmog i šestog mesta osvojenih na Nirburgringu u apsolutnoj konkurenciji, kao i pobede u trci 2 u kategoriji privatnika, Mehdi Benani je istakao da su nemačke trke Svetskog šampionata donele poseban kvalitet SLR ekipi u celini: „Mislim da je runda na Nordšlajfeu osnažila naš timski duh. To je tako prohtevna staza, na njoj rastu tenzije i stres i veoma je važno da se vozač i tim dobro uklope. Naš trkački vikend bio je dobar, isplatio se trud svih članova ekipe i zato u budućnost možemo da gledamo s optimizmom.“

685639Ostavivši za sobom verovatno najtežu WTCC rundu sezone, Benani i SLR sa obnovljenim samopouzdanjem stižu u Moskvu. Prva namenski građena trkačka staza u Rusiji dobro je poznata marokanskom vozaču i on u njoj vidi sličnost sa pistom koja mu ove godine nije donela nimalo zadovoljstva.

„Moskva je izrazito tehnička staza, ima mnogo krivina“, analizira Marokanac. „Na sličnoj stazi, u Mađarskoj, imali smo težak vikend. Naš auto je osetljiv i mnogi parametri su u igri. Naučili smo mnogo posle Hungaroringa i Nirburgringa, pa ćemo se truditi da iskoristimo sva pozitivna saznanja.“

Nominalno, plasman u prvih pet treba da je cilj i samog vozača i trkačke postave koju su osnovali Sebastijan Leb i Dominik Hajnc, ali pilot „C-elizea“ #25 ističe da su glavni ciljevi u nečem drugom: „Top 5 je realan cilj, ali ja radije ne govorim o tačnoj trkačkoj poziciji koju nišanim. Iako staze poznajem, ja ih ponovo otkrivam u „sitroenu C-elize“, a to iziskuje određenu adaptaciju i to se ne sme potceniti“, upozorava Mehdi.

552171„Nadam se da ću maksimalno iskoristiti potencijal automobila, ali u tom cilju moramo da napredujemo tokom vikenda, od testa do starta trke, uključujući treninge i kvalifikacije, kada moramo biti sto odsto spremni. Moramo da budemo ambiciozni – i jesmo! – ali i smerni.“

„Uveren sam da neće proći još mnogo a mi ćemo postići odličan rezultat i potvrditi odličan rad tima Sebastijan Leb rejsing. Ali, ne želimo da se izlažemo presiji! Ne želim sebi da govorim: ’Moram da ostvarim taj-i-taj cilj u to-i-to vreme’. To bi bilo kontraproduktivno. Naš pristup ima u vidu širu sliku, cilj nam je da se konstantno usavršavamo kako bismo ostvarili naše srednjoročne i dugoročne ciljeve“, zaključuje Benani.

Posle Nirburgringa, a pre Moskve, Mehdi je deveti u generalnom WTCC poretku, u kom ima 4 boda manje od osmoplasiranog. U Jokohama trofej vozačkoj konkurenciji nalazi se na drugom mestu, 3 poena iza vodećeg. Na prošlogodišnjoj trci na Moskovskom autodromu popeo se na treći stepenik pobedničkog postolja u trci 2, tada kao najuspešniji od takmičara za volanom „honde“.

327805Pored kompletne brige o Benanijevom nastupu, radni zadaci Sebastijan Leb rejsinga u Moskvi podrazumevaju i operativnu podršku „C-elizeu“ koji vozi Ma Ćinghua. Istog ovog vikenda, deo ekipe biće na Spa Frankoršampu, gde SLR učestvuje na trećoj rundi Francuskog GT prvenstva sa dva „audija R8 LMS ultra“.