Berger: Želim Alonsa kao DTM gosta, o tome smo već razgovarali

DTM direktor Gerhard Berger voleo bi da vidi Fernanda Alonsa kao gostujućeg trkača na jednoj od rundi nemačke premijum turing serije i o tome je već razgovarao sa španskim dvostrukim F1 prvakom, dvostrukim osvajačem 24 časa Le Mana, pobednikom 24 sata Dejtone i sveže krunisanim WEC šampionom.

Od 2018. DTM je uveo institut gostujućeg trkača. Proizvođačima/brendovima dozvoljeno je da na jednoj od rundi šampionata prijave dodatni automobil koji vozi trkačka zvezda iz neke druge discipline auto-moto sporta.

Tako su prošle sezone na DTM trkama nastupali (penzionisani) Matijas Ekstrem, Alesandro Zanardi i reli superstar Sebastijan Ožije.

Ove godine, rundu na Mizanu vozio je MotoGP as Andrea Doviciozo, a pravila su u dodatno relaksirana, pa je proizvođačima dopušteno da gostujuće takmičare angažuju dva puta tokom sezone. Naravno, oni su u poretku transparentni i ne osvajaju bodove, a popularizacija serije na novim tržištima ili autodromima predstavlja glavni smisao cele inicijative.

I sam pedigriran kao univerzalni trkač svog doba, Berger posebno poštuje vozače koje i danas krasi takmičarska raznovrsnost i o tome je govorio predstavnicima medija na Mizanu.

“Oduvek su mi se dopadali momci koji svakog vikenda rade nešto na trkačkoj sceni, to su po meni pravi trkači. Oni žive za trkanje, govore o tome, vidite koliko su usredsređeni.”

“Takvi trkači mi se sviđaju. Sebastijan Fetel bi voleo da vozi jednu DTM rundu, mislim i Luis Hamilton. Sve su to trkači, kad su slobodni oni idu i voze karting.”

Kada mu je pomenut Alonso, kao vozač upravo takvih karakteristika, Berger je uzvratio: “Fernanda bih voleo da vidim ovde. On je veliki vozač. Zapravo, već smo razgovarali o tome, ali samo kratko.”

“Znate kako je s njim, sve je u Tojotinim rukama. Međutim, Fernando je impresivan, jer je jedan od onih koji su dobri u svemu što rade. Taj tip je trkač, gde god da ode.”

“U ovom času nemam kontakt s njim, ali se Fernando trka u svemu i to radi briljantno.”

Alonsova takmičarska sudbina ne bi trebalo da je potpuno u rukama Tojote, jer je, po osvajanju Le Mana i WEC supersezone, njegov ugovor s automobilskim gigantom istekao. Stoga japanski proizvođač ne bi trebalo da ima presudnu reč u slučaju neke DTM ponude.

Očekuje se da će Fernando posle ovogodišnjeg debakla u 2020. ponovo pokušati da pokori Indi 500, poslednju trku koja mu nedostaje da bi se ovenčao nezvaničnom Trostrukom krunom svetskog auto-sporta.

Vozač iz Asturije sam je isključio mogućnost nastupa u kompletnoj Indikar sezoni iduće godine. Njegovo ime dovođeno je u vezu sa startom na Dakar reliju za Tojotu, kao i sa WRC debijem na Reliju Španije za volanom “jarisa”, što je Tojota manje-više isključila kao opciju.