Bergerov san ili stvarna mogućnost: DTM jednog dana na ulicama Monaka?

DTM šef Gerhard Berger sanja o tome da se njegova serija trka u budućnosti trka i na ulicama Monaka.

Nemački premijum šampionat na kalendaru već ima jednu uličnu trku, Norisring u Nirnbergu, na kojoj je pre desetak dana vožen četvrti takmičarski vikend sezone 2019.

Tom prilikom, Berger je ugostio princa Alberta od Monaka, što je bio povod spekulacijama da se tu razgovaralo o DTM dolasku u mediteransku kneževinu.

Prilikom posete princa Alberta, na Norisringu se mnogo razgovaralo i o mogućoj DTM trci u Monaku”, potvrdio je Berger. “A posle iskustva s Norisringa, moram da kažem: moj san bi bile dve ulične DTM runde, jedna u Nirnbergu, druga u Monaku.”

To je već dugo moja želja. Videćemo. Možda se princu Albertu DTM toliko dopao da će nam otvoriti vrata”, dodao je bivši F1 vozač timova ATS, Erouz, Beneton, Meklaren i Ferari.

Monako trenutno ima dva termina tokom kojih u godini organizuje trkačke vikende. Jedan tradicionalno pripada Formuli 1, a drugi je “u rotaciji”: svake parne sezone koristi ga Istorijski gran pri Monaka, a svake neparne Formula E.

Formula 1 koristi konfiguraciju dugačku 3,337 kilometara, a Formula E skoro upola kraću, od 1,765 km.

Tragom Bergerovih reči, portal Motorsport.com potražio je zvaničan stav Automobilskog kluba Monaka o mogućnosti organizovanja trećeg trkačkog vikenda u godini.

Odgovor je glasio: Prema trenutnom stanju stvari, Automobilski klub Monaka ne poseduje tehničke, materijalne i ljudske kapacitete da svake godine organizuje još jedan trkački vikend, uz već postojeću F1 Veliku nagradu Monaka i Monako E-pri i Istorijsku Veliku nagradu Monaka, koji se smenjuju na svake dve godine.”

Ovo bi značilo da bi DTM u Monaku mogao da nastupi samo kao prateća serija, bilo Formule 1, bilo Formule E i/ili Istorijskog gran prija.

Bez obzira na krajnje negativno mišljenje koje ima o Formuli E, Berger je izjavio da bi njegova serija bila spremna na takvo rešenje.

Štaviše, Austrijanac se našalio i kazao da bi, ukoliko DTM podrži Formulu E, sveelektrična serija “konačno dobila publiku”, ali je dodao i da bi njegove veze u Formuli 1 mogle da otvore vrata i pomognu da se DTM nađe na njenom programu.

Kako dalje piše Motorsport.com, govori se i o mogućnosti da se DTM jednog dana vrati na Nirburgring Nordšlajfe, ali isti izvor tvrdi da je to malo verovatno jer organizator serije smatra da bi predstava izgubila na kvalitetu zbog malog broja krugova koji bi se vozio na stazi dugačkoj 25.378 metara.

Uz to, DTM automobili bi na “Zelenom paklu” zahtevali i radikalno drugačija podešavanja, a problem bi predstavljala i neophodna količina goriva, jer šampionat već godinama ne dozvoljava tankovanje.

Postoje indicije da bi se DTM najradije vratio na Spa-Frankoršamp, mada nije poznato da li se o tome vode i zvanični razgovori.

Nema detalja o kalendaru serije za 2020, ali se zna da organizator posle svakog takmičarskog vikenda procenjuje uspešnost događaja i da mu je strateška namera da svoje trke internacionalizuje, ali i da održi ravnotežu između broja rundi u Nemačkoj i onih u drugim evropskim zemljama.