Berton slavio na Slovakija ringu, na podijumu i Tarkvini i Verne

Natanael Berton pretvorio je pol-poziciju na Slovakija ringu u svoju prvu pobedu u Svetskom kupu turing automobila.

To je i prvi trijumf Audija i ekipe Komtuju rejsing u 2020. godini.

Berton je posle 9 krugova prošao kroz cilj 3.054 sekunde ispred Gabrijelea Tarkvinija u “hjundaiju” i 7.266 sekundi ispred Žan-Karla Vernea u “alfi”, ali put do pobede nije mu bio jednostavan.

Za trku na vlažnoj stazi većina vozača montirala je slik gume napred, a pneumatike s profilom pozadi. Strana s koje je krenuo Berton bila je vlažnija, pa ga je na trećoj krivini obišao Niki Katsburg.

Holanđanin se nije dugo zadržao na vrhu, a kada su ga u trećem krugu savladali i Berton i prodorni Tarkvini, počeo je da tone u plasmanu i završio je van bodova, tek kao sedamnaesti.

Timske kolege iz Minih motorsporta Esteban Gerijeri i Nestor Đirolami probili su se do četvrtog i petog mesta, a zatim upriličili neočekivan i oštar duel. Đirolami je držao četvrtu poziciju i u završnici jeste delovao sporije, ali mu je iz boksa javljeno da neće morati da se brani od Gerijerija.

Esteban je ipak odigrao drugačije, bespoštedno je napadao i posle nekoliko rizičnih situacija i otklizavanja preoteo je poziciju kolegi bolje rangiranom u generalnom plasmanu. Đirolamijev gubitak iznosi samo dva boda, ali je čvrst utisak da će se o ovoj situaciji i o prioritetima uopšte još razgovarati u garaži Honde.

Aktivnu trku vozio je Tom Koronel i završio ju je kao šesti, dve pozicije bolje u odnosu na startnu. Iza njega je na cilj stigao Žil Magnus u trećem Komtuju “audiju”, koji se u ranoj fazi borio u zoni podijuma, ali je u konačnom ishodu izgubio tri mesta u odnosu na početno.

Sjajan napredak zabeležio je Mikel Askona sa Zengeovom “kuprom”: startovao je sa 17. pozicije a trku okončao kao osmi.

Manjim, ali vrednim probojem u plasmanu može da se pohvali i Jan Erlaher. Lider prvenstva i prvi adut Lynk&Co Cijan rejsinga napredovao je pet pozicija u odnosu na start i klasifikovan je kao deveti.

Prilično pasivan bio je aktuelni šampion Norbert Mihelis, koji s BRC “hjundaijem” ovog jutra nije mogao bolje od desetog mesta.

U prvih 15 završili su i Atila Taši u “hondi”, Luka Filipi u drugoj Ferarisovoj “đulijeti”, Tijago Monteiro u poslednjem, četvrtom Minihovom “siviku”, te dva “lynk&co03”, Ivan Miler ispred Santjaga Urutije.

Kako je Filipi vajldkard trkač ovog vikenda, poslednji bod upisao je Orelijen Komt u “renou megan” Vuković motorsporta. To je prvi WTCR poen švajcarskog tima i konstruktora.

Najbrži krug trke izvezao je Ted Bjerk (2:15.663), koji je startovao s 21. mesta i nije imao šta da izgubi. Trku je počeo sa četiri kišne gume, otišao u boks i zamenio ih za slikove, pa je na kraju mogao da vozi skoro dve sekunde brže od ostalih. Takav pristup nije doneo ništa rezultatski vredno – Šveđanin je rangiran kao devetnaesti.

Jedini incident doživeo je Luka Engstler – Monteiro je pogurao njegov “hjundai” i okončao mu nastup na prvom slovačkom sprintu.

Posle pete od 16 ovosezonskih WTCR trka, u generalnom plasmanu i dalje vodi Erlaher (99 poena) ispred Đirolamija (72) i Ivana Milera (63). Današnja pobeda podigla je Bertona na peto mesto u generalnom.

Druga trka na Slovakija ringu počinje u 12:45, s pol-pozicije kreće Đirolami.