Bilans turing asova na Roleksu 24 na Dejtoni: Farfus i Mostert pobednici u GTLM klasi, Divalu DPi “bronza”

Prošlog vikenda voženo je 58. izdanje Roleksa 24 na Dejtoni, a pobede po klasama postigli su WTR “kadilak”, Dregonspid “oreka”, RLL “BMW” i “lamborgini hurakan” Pol Milner rejsinga.

Na “maratonu na Floridi”, prvoj rundi IMSA šampionata, startovalo je ukupno 38 automobila, a zahvaljujući neuobičajeno malom broju od samo pet žutih zastava istaknutih na celoj dužini piste, pređena je najveća distanca u istoriji: 833 kruga (2.876,48 milja). Po tome će ovogodišnji Roleks 24 ostati upamćen i upisan u anale velike trke.

A za istoriju Dženeral motorsa važan je podatak da je “kadilak DPi” na Dejtoni trijumfovao četvrti put u poslednje četiri godine.

U ovom tekstu pregledamo postignuća trkača koji su se u nekom delu svojih karijera bavili, ili se i dalje bave turing disciplinom, pa smo ih pratili na Serbiaringu.

LAT Images 2020 (c) Barry Cantrell

Apsolutnu i pobedu u najjačoj, DPi klasi, zabeležio je “kadilak” #10, u čijoj postavi dva trkača imaju kakvo-takvo turing iskustvo. Jedan od njih je Kamui Kobajaši koji je u novembru na Fudžiju gostovao na Super GT – DTM “Trci snova”. A njegov kolega-slavljenik s Dejtone, Renger van der Zande, verovatno se tek ponekad seti da je 2011. godine u bio DTM pilot privatnog “mercedesa”.

U tročlanoj posadi drugoplasiranog automobila, “mazde DPi”, bio je Britanac Oliver Džarvis, DTM pilot Audija u periodu od 2008. do 2011.

Na trećem mestu u DPi klasi i apsolutno završio je još jedan “kadilak”, sa Loikom Divalom u postavi. Fabrički Audijev DTM pilot u bogatoj biografiji poseduje i Super Formula i Super GT, kao i naslov FIA WEC šampiona. Na Dejtoni je s kolegama iz “kadilaka” #5 završio minut i 25 sekundi iza pobednika, ali poslednji u istom krugu s njim.

Sedmi u DPi klasi, sa 11 krugova zakašnjenja, bio je kvartet u “kadilaku” u kom se nalazio i Filipe Albukerk. Portugalac je još jedan bivši DTM pilot Audija, sa trogodišnjim stažom u nemačkoj premijum turing seriji u periodu 2011-13.

Među LMP2 pilotima od aktivnih ili bivših turing trkača sa značajnijim profilom u kategoriji, nalazimo Nikolu Lapjera. On je kao vozač fabričke “lade veste” “protrčao” kroz WTCC svet u TC1 epohi i u njemu se kratko zadržao, tek završnu trećinu sezone 2015. Nastup na ovogodišnjem Roleksu 24 za volanom prototipa “oreka LMP2 07” Lapjer je završio kao četvrti u klasi u poslednjem LMP2 automobilu koji je dospeo do karirane zastave, 13 krugova iza pobednika.

U GTLM klasi proslavili su se Augusto Farfus, WTCR pilot Hjundaija i Čez Mostert, vozač Australijskih Superautomobila, koji je po završetku 2019. iz Tikford rejsinga prešao u Vokinšo Andreti junajted.

LAT Images 2020 (c) Richard Dole

Njih dvojica su trijumfovali na Dejtoni, čineći polovinu četvoročlane posade “BMW-a M8 GTE” #24 tima Rejhal Leterman Lanigan. Prešli su 786 krugova i na cilj stigli kao apsolutno trinaesti. Mostert je ovaj trijumf označio kao najveći još otkako je slavio na Bathurstu. “Trebalo mi je dvanaest meseci da mi se slegne pobeda na Bathurstu 1000, biće potrebno verovatno još dvanaest da se isto dogodi i sa ovom”, kazao je Australijanac.

Četvrto mesto u GTLM klasi zauzeo je trkački univerzalac Nik Katsburg na prvom nastupu za Korveta rejsing. S njim je u ekipi, između ostalih, bio i Antonio Garsija, koji je godine u prvoj polovini prošle decenije proveo kao ETCC i WTCC pilot u BMW timu Italija-Španija. Njihova debitujuća “korveta C8.R” sa centralno postavljenim motorom rangirana je kao apsolutno šesnaesta.

LAT Images 2020 (c) Barry Cantrell

U kvartetu pilota RLL “BMW-a M8 GTE” #25 našli su se i jedan aktivni BMW DTM pilot i jedan koji je to doskora bio: Filip Eng i Bruno Spengler. Njihovom automobilu pripala je peta pozicija u GTLM klasi, a 17. mesto apsolutno.

Bivši šampion Superautomobila Šejn van Gisbergen vozio je “leksus RC F GT3” i zajedno s još trojicom kolega bio je dvanaesti među GTD takmičarima (najmasovnija klasa), a 31. u totalnom poretku. U matičnoj seriji Novozelanđanin vozi “holden komodor” Red bul Holden rejsinga.

VUE Images / Red Bull Content Pool

Amerikanac Brendon Gdovik se 2017. trkao u TCR Bliski Istok i stigao do statusa viceprvaka inauguralne sezone serije. Na Dejtoni je pilotirao GTD “lamborginijem hurakan GT3”, ali on i ostatak postave trku nisu završili, mada su u njoj potrajali 19 i po sati.

U sveženskom kvartetu u kokpitu GTD “lamborgini hurakana” bile su i dve bivše DTM pilotese, Ketrin Leg i Rahel Fraj. Obe su vozile za Audi, Engleskinja od 2008. do 2010, a Švajcarkinja 2011. i 2012. Njihov nastup na ovogodišnjem Roleksu 24 završen je odustajanjem posle nepunih 19 sati takmičenja.

LAT Images 2020 (c) Barry Cantrell

U automobile koji nisu izdržali “maraton na Floridi” spada i GTD “aston martin vantidž GT3”, među čijim je pilotima bio i Matijas Lauda. Auto nije izdržao ni celih šest sati trke. Sin slavnog Nikija Laude je “u nekom od prethodnih života” čak četiri godine imao i DTM angažman u Mercedesu, na šta je, zbog izostanka ozbiljnih rezultata, po svoj prilici uveliko zaboravio.