Bjerk: Ako na Nordšlajfe odete samo sa strahom, nećete se dobro pokazati

Bivši svetski turing šampion Ted Bjerk već se dva puta upisivao u pobednike na Nirburgringu Nordšlajfe.

Pilot Cijan rejsinga prvi put je trijumfovao u WTCC danima, u “volvou S60”, i to u sezoni 2017, koju je okončao svetskom titulom. Šveđanin je rezultat ponovio i godinu dana potom, tada za volanom TCR tehnike, u “hjundaiju” Ivan Miler rejsinga.

Ove sezone Bjerk će na najtežoj stazi na svetu voziti “lynk&co03” a lepe uspomene sa “Zelenog pakla” dominiraju u njegovom komentaru datom uoči petog WTCR vikenda 2019: “Kad vozite Nordšlajfe, osećaj je fantastičan i neverovatan. Svaki put kada se isključujem sa Gran pri staze i prelazim na Severnu petlju, pomislim: ‘Da li je ovo dozvoljeno? Mogu li da vozim onoliko brzo koliko želim?’ Svaki put sam srećan kad skrenem na Nordšlajfe. On je prohtevan i ja ga mnogo poštujem.”

“To je najizazovnija staza na svetu. Vozač prolazi kroz apsolutno sva moguća iskušenja – spore krivine, brze sekcije, džombaste deonice, kompresiju… Staza zastrašuje, ali ako tamo odete samo sa strahom, nećete se dobro pokazati. A ako tamo pobedite, imate satisfakciju da ste bili dostojni tog izazova kao vozač, zajedno s automobilom i ekipom”, zaključio je Bjerk.

S druge strane, Mikela Askonu u “kupri” PWR rejsinga očekuje prvi takmičarski izlazak na Severnu petlju.

“Tamo sam izvezao pet krugova na testu u “kupri TCR” i za mene je to najteža staza na koju sam ikad izašao”, priznaje prošlogodišnji TCR prvak Evrope. “Imate uzbrdice, nizbrdice sa 220 km/h, snažnu kompresiju, kada volan ne funkcioniše. Ima i skokova pri 220 km/h, a prostor za grešku ne postoji. Morate da budete usredsređeni u svakoj krivini, jer ako u bilo kojoj od njih izgubite kontrolu, sigurno ćete se slupati.”

Photo Florent Gooden / DPPI

Potpuno je drugačija priča Benjamina Lojhtera. Kao što smo već objavili, vozač SLR “golfa” je posle hiljaditog pređenog kruga prestao da broji svoje krugove na Nirburgringu Nordšlajfe.

Toliku kilometražu omogućili su mu brojni nastupi u VLN endurans seriji, ali i uloga test vozača Folksvagena.

Lojhter je bio formula trkač, a neočekivani turing debi u Ajfelima ostvario je 2007.

“Mislio sam da je staza toliko teška da ja to neću moći da izvedem”, priča automobilista iz Duizburga. “Putničkim autom sam s iskusnim timskim kolegom prešao petnaest krugova, pomalo sam se i uplašio jer nisam očekivao da tamo može da se vozi tako brzo. Ipak, u subotu smo osvojili trku. Potpuno je različito u odnosu na ono što vidite na televiziji, jer na stazi osećate ono što nema šanse da vidite.”

“Bila su mi potrebna tri kruga da se zaljubim u stazu. Tamo se sve tako brzo menja, vremenski uslovi su komplikovani, vozi se uzbrdo i nizbrdo. Kompresiju ne osećate kada trku gledate na televiziji, ali je svakako osećate u automobilu i to je neverovatno. Izazov je veliki, upravo ono što za čim sam tragao kada sam prestao da se trkam u formulama. Ako bude kiše, mislim da ću imati veliku prednost u odnosu na ostale, jer poznajem stazu. Budu li uslovi normalni, mnogo je jakih vozača koji su se godinama trkali na Nordšlajfeu i svi oni znaju šta rade”, kazao je Lojhter.