Bjerk: Miler je naš adut, rešili smo da ga iskoristimo! Mihelis: To ne menja moj pristup i moju poziciju

Photo Frederic Le Floc'h / DPPI

Od juče je borba za titulu svetskog turing šampiona 2017. obogaćena “faktorom Ivan Miler”.

Volvo je iznenada ubacio u trkačku vatru svog test vozača i savetnika, najuspešnijeg WTCC vozača svih vremena, i poverio mu je kokpit automobila koji je cele godine vozio Nestor Đirolami.

Četvorostruki prvak, Miler će imati zadatak da na finalu Svetskog prvenstva u Dohi otme što više bodova vozačima Honde – u prvom redu Norbertu Mihelisu – čime će pomoći Tedu Bjerku da dođe do vozačke titule, a Volvou da osvoji proizvođački naslov. Iako posle godinu dana takmičarske pauze, slavni Alzašanin mogao bi da odigra ključnu ulogu u raspletu sezone 2017.

Lider šampionata Bjerk ovako je objasnio personalne promene u svom timu uoči završne WTCC runde: “Ivan je mnogo doprineo ekipi tokom zimskih testova i u podešavanju automobila. Sve je jednosavno: on poznaje auto, ekipa je shvatila da ima i taj adut na raspolaganju, odigraćemo i tu kartu i videćemo šta će se desiti.”

“Ponosan sam na to što je odlučio da dođe da radi s nama, mi smo zajedno u ovoj šampionskoj borbi. Ivan je toliko uspešan i iskusan, a i sjajan je tip. Bez njega bi nam bilo potrebno više vremena da stignemo dovde gde smo stigli, a i meni da dođem do ove pozicije. Možda sada, kada se i on trka, možemo da izvedemo još jedan korak napred”, smatra Šveđanin.

Photo Antonin Vincent / DPPI

Hondin pulen Norbert Mihelis, trenutno drugi u generalnom, 6,5 bodova iza Bjerka, tvrdi da njegov sopstveni pristup neće biti drugačiji sada kad se u igri našao i Miler.

“To ne menja ni moj pristup, ni poziciju. Žao mi je Nestora, bio je dosta dobar. Ne znam šta je sve u pozadini cele stvari, ali meni to i nije važno”, kazao je mađarski pilot.

“S mog stanovišta, presija je na Bjerku. On vodi, a ja sam uvek bio u poziciji da ga smanjujem razliku u poenima i, na kraju krajeva, ja skoro nemam šta da izgubim. Prošao sam teške trenutke, imao sam i velike bodovne zaostatke, ali su me sve ružne uspomene sa Hungaroringa, ili diskvalifikacija u Kini samo učinili jačim. Možda me ta iskustva osnaže za poslednju trku.”

“Što se tiče Bjerka, on je odličan vozač u moćnom automobilu i smatram ga jednim od najboljih turing pilota na svetu”, dodao je Norbi.