BMW BTCC trojka nepromenjena u 2018, voze Turkington, Kolard i Džordan

Postava Vest Sari rejsinga, zvaničnog BMW tima u Britanskom šampionatu turing automobila, ostaje nepromenjena u 2018: njene boje i dalje će braniti Kolin Turkington, Rob Kolard i Endrju Džordan.

BMW se kao proizvođač vratio u BTCC prošle godine, pomenuta trojka osvojila je osam od 30 sezonskih trka, dok je Turkington stigao do vicešampionskog zvanja.

Turkington i Kolard trkali su se kao piloti Tima BMW i u zbiru su upisali 20 izlazaka na podijum, a Džordan je nastupao pod zastavom BMW Pirtek rejsinga. Ta podela uloga biće zadržana i 2018.

Tim BMW je 2017. osvojio dve BTCC titule, proizvođačku/konstruktorsku i ekipnu.

Dolazeća sezona Turkingtonu će biti dvanaesta u Vest Sari rejsingu, u kom je postigao i najveće uspehe svoje BTCC karijere, stekavši dva vozačka naslova.

Kolard je u Vest Sari došao pre trinaest godina. Prošle sezone ga je “BMW 125i M sport” dovezao do petog mesta u generalnom.

Džordanu će 2018. biti druga godina u dvogodišnjem aranžmanu sa ekipom.

U BMW saopštenju navodi se da su sva trojica vozača učestvovala u razvoju automobila tokom zimske pauze, s ciljem poboljšanja performansi i pouzdanosti modela koji je u pet takmičarskih godina zabeležio šest BTCC titula.

O učinjenom na najsvežije izvezenim testovima više je govorio šef ekipe Dik Benets: “Uspeli smo da krajem 2017. ugrabimo nekoliko dana i da isprobamo mnogo novih stvari, od kojih su sve bile pozitivne. Izmenili smo ponešto u instalacijama i pozabavili smo se određenim podešavanjima vešanja.”

“Kad smo testirali na Brends Heču, Kolin je rekao da je auto kroz Padok hil krivinu išao brže nego ikada dosad. Takođe, naš tjuner Nil Braun bacio je pogled na motor, koji nam je prošle godine bio nov, pa se nadam da će i tu biti dobitaka u performansama.”

Svoj optimizam uoči 2018. Benets zasniva i na tehničko-inženjerskom napretku, ali i na stabilnosti vozačke postave, sposobne da unapredi celu ekipu.

“Prošle godine smo svi dobili nove RML standardne delove, trebalo je da dešifrujemo i nove gume, kao i taj novi motor. Za 2018. stvari uglavnom ostaju iste, pa kao osnovu možemo da iskoristimo ono što smo naučili u prošlih 12 meseci.”

“Uz vozačku postavu koju imamo i uz sav inženjerski rad koji je uložen u automobil, trebalo bi da imamo prednost i da startujemo potpuno spremni.”