BMW kritikuje: Audi je svoj DTM odlazak najavio neprofesionalno, nefer i bez poštovanja!

(Photo by Hoch Zwei)

Čelnicima Bavarskih motornih radionica ni najmanje se nije dopao način na koji je Audi prošlog ponedeljka objavio gašenje svog DTM programa po isteku sezone 2020.

BMW se u DTM vratio 2012. godine, postavši treći aktivni DTM proizvođač, uz Audi i Mercedes. Kako sada stvari stoje, u 2021. godini bi Bavarci ostali jedini proizvođač u šampionatu, a tu ulogu ne žele i sudbina cele serije nalazi se pod znakom pitanja.

Klaus Frelih, član BMW borda direktora zadužen za razvoj, požalio se da njegova kuća kao Audijev DTM konkurent i partner nije bila obaveštena o onome što će se dogoditi i takvo postupanje nazvao je “iznenađujućim i nesportskim”.

Frelih smatra da je BMW imao pravo da vest o Audi povlačenju sazna ranije, a ne na dan zvanične objave. Upravo to ćutanje Ingolštata pred konkurentima i partnerima meta je njegovih najoštrijih kritika.

“To me je iznenadilo i razočaralo”, izjavio je 59-godišnji inženjer i menadžer za Ziddojče cajtung. “I ne samo da smatram zapanjujućim, već i vrlo nesportskim da neko napusti šampionat a da pre toga ne razgovara s nama kao drugim partnerom. To me je zaista oduvalo. Kada je Mercedes odlazio, sadašnji generalni direktor Dajmlera Ola Kalenijus lično me je pozvao i objasnio kako i zašto. Sve je bilo profesionalno i uz poštovanje. To mi kod Audija nedostaje.”

“Neposredno pre javne objave 27. aprila, DTM šef Gerhard Berger obavestio me je o Audijevim planovima za izlazak, ja sam s njim u bliskom kontaktu. A bord direktora Audija i njega je obavestio veoma kasno i tek na radnom nivou. Isti je slučaj i sa ostalim partnerima. Bez obzira šta odlučite – a kompanija to može da izvede na koji god način želi – sa DTM-om se komunicira drugačije ako želite korektnost i sportske odnose i to se ne radi onako kako je to učinio Audi.”

Šefu BMW razvoja posebno je nerazumljiva jedna stavka u Audi saopštenju. Naime, brend sa četiri prstena sveo je svoj fabrički sportski program sa dva takmičenja na jedno, tvrdeći da je od DTM-a odustao kako bi se u potpunosti usredsredio na Formulu E, u kojoj se nalazi od osnovanja.

I BMW ima fabrički tim u Formuli E i Frelih drži da je prelazak na “zelenije tehnologije” sasvim izvodljiv i uz paralelno učešće u tradicionalnom auto-sportu, tim pre što je i DTM planirao elektrifikaciju u skoroj budućnosti.

“Naša sportska strategija prati strategiju preduzeća. BMW je uvek u potrazi za formatima koji odgovaraju strategiji naših proizvoda i orijentisan je i na motore s unutrašnjim sagorevanjem i na elektropogon. (Prioritet Formule E u odnosu na DTM) za mene nije argument. Želeli smo da transformišemo DTM. Da u prvoj fazi pređemo sa V8 atmosferskih motora na efikasne četvorocilindarske turboprehranjivane agregate da od 2022. pređemo na hibride, a da od 2025. budemo potpuno električna turing serija.”

“DTM perspektiva je da postane električna i globalna serija i tim putem smo u velikoj meri već krenuli. Iznenađuje me činjenica da je Audi to ugrozio, a da smo zajedno u sve uložili toliki trud. I ne razumem izjavu ‘Idemo u Formulu E radi električnih automobila, umesto da ostanemo u DTM-u’ upravo zato što DTM želi da do 2025. postane potpuno električna serija.”

“Nije na meni da ocenjujem drugu kompaniju. Ali, s moje tačke gledišta, Audi prolazi kroz dalekosežan proces restrukturisanja. Da li je bilo održivo da se iseče DTM stub i da li je Formula E dugoročno podesnija za propagiranje električne mobilnosti, ja tu stavljam znak pitanja.”

Frelih veruje da “serija kao i pre ima veliku privlačnost i ima perspektivu za budućnost” i nada se da bi zajedno sa sličnim prvenstvima u Japanu, možda i u SAD, moguće bilo započeti neku vrstu “Lige šampiona” u automobilskom sportu.

“Audijevim odlaskom serija je ponovo bačena u egzistencijalnu krizu. Imamo novo stanje stvari i za ovako kratko vreme još nismo gotovi s njegovom procenom. Moramo da sačekamo šta će se i kako dešavati, mnogo toga je u toku. Kratkoročno, u dosadašnjem DTM pristupu postoji problem i možda moramo da razmišljamo i nekonvencionalno. Sigurno će prvo uslediti jedna pauza za razmišljanje, možda će biti i prekida, ali je DTM tokom svoje istorije jednom već prekidan pa se ponovo vratio.”

Iako će krajem juna napustiti svoju poziciju u bordu direktora, Frelih svojom obavezom smatra da s Bergerom pokuša da osigura budućnost nemačkog premijum turing šampionata: “Sada smo u takvoj situaciji da BMW u DTM-u ne može da vozi sam protiv sebe. Gerhard Berger i ja moramo da razmislimo kako da se ide dalje. Mi bukvalno nemamo šanse, ali hajde da vidimo šta možemo u ovakvoj situaciji.”