“BMW M4 GT3” prvi put testiran na “Zelenom paklu”

BMW M motorsport izveo je sledeći važan korak u razvoju svoje nove GT3 perjanice, “BMW-a M4 GT3”, s kojim je sproveo seriju test vožnji na Nirburgringu Nordšlajfe.

Vozačke dužnosti su tokom jednog probnog dana bile poverene fabričkim pilotima kuće Augustu Farfusu i Jensu Klingmanu.

Jedinstvene karakteristike najteže namenski građene piste na svetu čine je idealnim test poligonom za svaki automobilski brend i razvoj svakog performantnijeg modela, pogotovu onog kom su namenjeni takmičarski zadaci.

BMW inženjeri su u toj kombinaciji brzih pravaca i krivina, uspona i spustova pronašli sve što im je trebalo za sveobuhvatno testiranje novog aduta u GT3 klasi I dalje važi stanovište da je trkački auto rođen na “Zelenom paklu” spreman za izazove svih drugih autodroma.

Test dan na Nirburgringu bio je posvećen sticanju prvih iskustava na stazi, s posebnim osvrtom na izdržljivost komponenti pod ekstremnim optrećenjima koje ona nameće, te ponašanju u vožnji u prolasku kroz specifične nizove krivina.

U BMW M motorsportu ocenili su test uspešnim, a utisci vozača bili su pozitivni.

“BMW M4 GT3″ debi na Nordšlajfeu prošao je vrlo dobro”, ocenio je Klingman. “Moj je početni utisak da je automobil na Nordšlajfeu zadržao sve jake strane svog prethodnika, dok je eliminisao njegove slabosti. Naravno, sa tako posebne staze to nije moguće preneti ‘jedan na jedan’ i na druge piste, ali se kao vozač u njemu od prvog časa osećate kao kod kuće. Nije nepredvidljiv, ali je svejedno brz i bilo je veoma zabavno.”

Farfus je kazao: “Velika mi je čast što sam tako intenzivno uključen u razvoj “BMW M4 GT3” i što sam bio tu tokom njegovih prvih krugova na legendarnom Nordšlajfeu. Uvek je nešto posebno kada u novom automobilu prvi put izađete na stazu jer nikada ne znate šta da očekujete i kako će se on ponašati. “BMW M4 GT3” ostavio je dobar utisak, vozačko iskustvo je vrlo dobro i na ovoj izazovnoj stazi nismo imali nikakvih tehničkih problema.”

Dalja testiranja su već planirana, a “BMW M4 GT3” će se početkom juna vratiti na Nirburgring Nordšlajfe. Njegovo prvo pojavljivanje u javnosti biće upriličeno uoči 24-časovne trke u Ajfelima.

Tokom godine, ovaj automobil će biti bačen u vatru Nirburgring endurans serije. To će mu realno biti prvi trkački nastupi, ali će ih BMW tretirati kao testove u takmičarskim uslovima.