BMW pred Hokenhajm: Vitman još može da odbrani naslov, ali o svojoj sudbini više ne odlučuje sam

Kako tradicija nalaže, DTM sezona će se završiti gde je u maju i započela: BMW timovi će se ovog vikenda takmičiti u poslednje dve trke 2017. na stazi Hokenhajmring.

Timski i proizvođački naslovi nalaze se van domašaja Bavaraca, ali onaj vozački je u teoriji još dostižan. Marko Vitman dolazi na finale kao petoplasirani u generalnom, 38 poena iza vodećeg i sa matematičkom šansom za osvajanje titule. BMW timovi nadaju se da će godinu zaokružiti dobrim rezultatima.

Direktor BMW Motorsporta Jens Markvart rezimirao je sezonu iz perspektive timova, a dotakao se i budućnosti šampionata: “Finale na Hokenhajmu će označiti kraj DTM sezone 2017, zanimljive po mnogo osnova. U 16 trka do sada, naši timovi su ostvarili tri pobede i četrnaest podijuma. Marko Vitman još uvek ima matematičku šansu da odbrani vozačku titulu, iako svoju sudbinu više ne drži u svojim rukama.”

“Jedna stvar je sigurna, svaki član tima je dao sve od sebe tokom sezone i sada želimo da odemo na pauzu sa dobrim rezultatima iza sebe. Gledajući unapred, pozitivno je videti japanske proizvođače na Hokenhajmringu. Obećali smo navijačima DTM-a da ćemo se boriti za budućnost ove serije i tačno to i radimo.”

Štefan Rajnhold, šef tima BMW RMG takođe je izneo svoje utiske o radu ekipe tokom sezone: “Matematička šansa za osvajanje titule pokazuje koliko smo se borili, uprkos mnogim problemima i koliko smo napredovali tokom sezone. I pre samog finala, zahvalan sam celom timu na tome. Daćemo sve od sebe da sezonu završimo što bolje na Hokenhajmu.”

Marko Vitman, koji je 2014. na Hokenhajmu ostvario svoju prvu DTM pobedu, tada šezdesetu za BMW, ocenio je sezonu na isteku kao uzbudljivu i za njega u celini pozitivnu: “Doživljavali smo uspone i padove, ali smo uzvraćali dobrim performansama i rezultatima, posebno u poslednjoj trećini sezone. Trudiću se da nastavim ovaj trend tokom finala sezone i da na zimski odmor odem nakon odličnih rezultata. Generalno, sve je moguće na Hokenhajmu. Radujem se uzbudljivom završetku, posebno zbog navijača.”

Za Augusta Farfusa ova sezone je predstavljala “emocionalni tobogan”: “Voleo bih da završim sezonu sa dobrim rezultatima. Staza mi se mnogo sviđa i imao sam mnogo uspeha na njoj u prošlosti. Veoma sam motivisan pred ovaj vikend.”

Timo Glok je početkom maja osvojio pol-poziciju i drugo mesto na Hokenhajmu. On smatra 2017. svojom najboljom sezonom u DTM karijeri: “Voleo bih, zbog svog tima i svog dugoročnog partnera, Nemačke pošte, da završim sezonu sa dobrim rezultatima i što više moguće u generalnom plasmanu. Ako to uspem, to će biti dovoljan razlog za malu proslavu u nedelju uveče.”

Bart Mampaj, šef tima BMW RBM zahvalio se svojim momcima na posvećenosti: “Pre finala sezone na Hokenhajmu, vreme je da se izvedu neki inicijalni zaključci. Trenutno smo četvrtoplasirani u timskom plasmanu, pred kraj sezone obeležene usponima i padovima. U celini, time možemo biti vrlo zadovoljni. Nadam se da ćemo biti nagrađeni za vredan rad na Hokenhajmu.”

Bruno Spengler se takođe nada dobrim rezultatima za završetak godine: “Atmosfera na finalu sezone na Hokenhajmu je uvek posebna. Otkada sam tamo osvojio DTM titulu 2012, uvek sam imao lepe uspomene na to mesto.”

Tom Blomkvist priznaje da je za njim dosta teška sezona: “Kao takvu, bilo bi lepo završiti je uspehom. Moramo da čekamo i vidimo da li će to biti slučaj. Konkurencija će ponovo biti jaka, ali sada bolje poznajemo automobil nego na prvoj trci sezone na istoj stazi. Videćemo šta možemo da uradimo, definitivno će biti interesantno.”

Maksim Martan se podsetio dobrih rezultata na DTM finalu u prošlosti: “Ranije sam imao dobre rezultate u poslednjim trkama na Hokenhajmu. Nadam se da će to ponovo biti slučaj i 2017. Vitman još ima bar matematičku šansu da osvoji titulu. Videćemo šta ćemo uraditi u poslednje dve trke.”

Na Hokenajmringu je izvezeno ukupno 84 DTM trka, a bavarski proizvođač u svom bilansu ima 14 pobeda, 10 pol-pozicija i 40 podijuma.