BMW uoči Doningtona: Staza favorizuje prednji pogon, ali naši inženjeri su smanjili zaostatak

Tim BMW putuje u Donington na drugu rundu Britanskog šampionata turing automobila sa jednim ciljem, da učvrsti prvo mesto u konkurenciji proizvođača.

Vožnje Kolina Turkingtona i Roberta Kolarda na Brends Heču postavile su bavarskog proizvođača na prvo mesto, samo dva poena ispred “subarua“, dok je model “BMW 125i M sport“ osvojio jubilarni 100 podijum.

Turkington se nalazi na petom mestu u konkurenciji vozača i ovog vikenda će nositi 33kg balasta. Trkač iz Severne Irske doneo je prvu pobedu “125i M sportu“ baš na Doningtonu 2013, na ovoj stazi trijumfovao je ukupno četiri puta, dok je dva puta osvajao pol-pozicije.

“Odlično je što sam se na prvoj trci popeo na podijum, ali nažalost u drugoj i trećoj trci sam imao problema sa autom“, rekao je Turkington. “I pored toga, napustili smo Breds Heč kao optimisti u vezi sa našim tempom i potencijalom “BMW-a“. Duga je sezona pred nama i sada je vreme da se okrenemo Doningtonu, gde ciljam slična tri rezultata kao prošle godine. Ovde sam osvojio prvu pobedu u 2017. dok sam druge dve trke završio u prvih 5. Ove godine konkurencija izgleda jača nego ikad, zato moramo da budemo sigurni da smo uradili domaći zadatak pre vikenda.“

Kolard je svoj prvi podijum ubeležio 2005 na Doningtonu i tu je dva puta pobeđivao. Posle teškog vikenda na Brands Heču, on je uveren da će stvari na Doningtonu biti mnogo bolje i da će uspeti da se popne u poretku vozača, kao i da pomogne Timu BMW da se pomeri sa osme pozicije u konkurenciji timova.

“Donington tretiram kao početak moje sezone“, izjavio je Koalrd. “U prošlosti sam pravio odlične rezultate na ovoj stazi, uključujući moj prvi podijum, dve pobede, kao i drugo mesto prošle godine. U proteklih nekoliko godina tamo smo pokazivali brzinu “BMW-a“ izrazitije nego drugde, što pokazuje da tim izvodi vrhunski posao. Nemam nikakav balast, to će pomoći pošto planiram veliki skok na tabeli.“

BMW Pirtek Rejsing, čiji automobil na stazu takođe izvodi tim WSR, nalazi se na 14 mestu u konkurenciji ekipa i na Doningtonu cilja brz povratak na vrh.

Endrju Džordan je modelu “BMW-u 125i M sport“ doneo jubilarni 100. podijum na prvoj trci u Brends Heču, međutim u preostalim vožnjama nije imao sreće. U drugoj ga je loš izbor pneumatika poslao na 21. poziciju, dok je u trećoj oštetio automobil pa nije mogao dalje od 17. mesta.

Donington je Džordanu domaća staza, na njoj je 28-godišnji vozač iz Ličfilda proživeo neke od najboljih momenata u karijeri. Tu je 2009. osvojio svoju prvu pol-poziciju, trijumfovao je dva puta, a osam puta se peo na pobedničko postolje.

“Uvek se radujem trkama na Donington parku“, rekao je Džordan. “To je najbliža staza mestu gde živim i uvek imam fantastičnu podršku navijača. Imam odlične uspomene na ovo mesto, kao što su moja prva BTCC pol-pozicija i dve pobede. Start sezone je bio odličan sa podijumom na Brends Heču, međutim rezultati vikenda u celini nisu bili odraz naše brzine. Gledano sa pozitivne strane, idem u Donington bez balasta i ciljam da “BMW-u“ donesem pobedu, treću godinu zaredom.”

“Brends Heč je bio prilično nesrećan vikend za Tim BMW i BMW Pirtek rejsing“, kazao je šef tima Dik Benets. “Sa jedne strane, zadovoljni smo što smo odbranu titule u konkurenciji proizvođača započeli na prvom mestu, ali smo imali i problema zbog kojih Kolin nije mogao da nastavi borbu za podijume. Što se Džordana tiče, on je imao odličan temo po suvom, ali nam okolnosti nisu išle naruku.”

“Posle Brends Heča smo imali solidan test na Trakstonu i na Donington, gde smo u poslednjih pet godina pobeđivali tri puta, idemo dobro pripremljeni. Tradicionalno, to je staza koja favorizuje vozila sa prednjim pogonom, za razliku od naših “BMW-a”, ali smo u proteklim godinama tu postizali važne pobede i to, nadam se, pokazuje da su naše inženjerske snage pomogle da taj zaostatak smanjimo.“