BMW za pravila “Klase 1” i DTM prelazak na dvolitarske turbo motore

BMW motorsport podržava tehnička pravila buduće “Klase 1”, koja bi u DTM-u trebalo da stupe na snagu 2019. godine, kada Mercedes-AMG više ne bude učesnik nemačke premijum turing serije.

Direktor BMW motorsporta Jens Markvardt rekao je da kuća iz Minhena učestvuje u “intenzivnim razgovorima sa šefom šampionata Gerhardom Bergerom i drugim proizvođačima, kako bi za budućnost bio uspostavljen održiv koncept.”

Primarni zadatak svih zainteresovanih strana sastoji se u tome da DTM nastavi da postoji i posle 2018. U zaintersovane spada i BMW i on, tvrdi Markvart, zastupa promene koje bi omogućile seriji da ponovo procveta uprkos silasku Mercedesa sa scene.

“To podrazumeva da DTM postane privlačna i inovativna platforma i da nastavi da navijačima pruža zabavu i uzbudljiva auto-sportska dešavanja u vrhunskom takmičarskom okruženju”, objasnio je on.

“Podržavamo uvođenje takozvanih pravila Klase 1 i spremni smo da opremimo DTM automobile ekstremno efikasnim i snažnijim četvorocilindarskim turbo motorima, uz redukovanu aerodinamuku.”

“Time bi bio otvoren put ka standardizovanim, globalnim pravilima, što bi omogućilo da DTM vozi na istim tehničkim osnovama kao, na primer, i automobili u japanskom Super GT šampionatu.”

Markvart takođe smatra da bi dolazak novih proizvođača osigurao opstanak DTM serije i učinio šampionat “internacionalnijim”.