Borković u trci 1 startuje poslednji, u trci 2 jedanaesti

Dušan Borković postigao je jedanaesto vreme na kvalifikacijama za trke belgijske runde Svetkog prvenstva turing automobila, ali će zbog promene motora u trci 1 startovati sa poslednjeg, 21. mesta, dok će u trci 2 krenuti sa izborene 11. pozicije.

Prvu rundu kvalifikacija Borković je završio na 6. mestu, baš kao i nastupe na test sesiji i drugom treningu. U jedinom realnom pokušaju da u Q2 napravi reprezentativno vreme, pri završetku kruga, na Autobuskoj stanici, upalila su se alarmna svetla u kokpitu „kruza“ i motor je prešao u „bezbedni režim“ vožnje.

U Borkovićevoj ekipi kažu da je tokom prethodnog trkačkog vikenda u Moskvi Dušan u sudaru sa klupskim kolegom „prevrteo“ motor i da bi to mogao biti uzrok ovog defekta.
motor 029_BORKOVIC
Tako je srpskom automobilisti u nepovrat otišla šansa da se izbori za visoku kvalifikacionu poziciju, mada je potencijal postojao. U Kampos rejsingu ustanovili su da će agregat za nedeljne trke morati da se menja, te će Borković u trku 1 ući sa poslednjeg, 21. mesta, dok na trci 2 njegova startna pozicija ostaje jedanaesta. Vozaču Nis petrol/Kampos rejsing tima ostaje za utehu da je i na sedmoj WTCC rundi u kvalifikacijama izborio plasman u prvih 12 vozača.

„Pokazao sam veliku brzinu ovog vikenda. Auto je najzad bio u redu, izveli smo i dobar set-ap. Uspeo sam da udjem u prvih 12 i zadovoljan sam time, ali isto tako želim mnogo više. Izleteo sam bukvalno na poslednjem skretanju kada su se lampice motora popalile. To me je zaista dovelo do ludila. Ova sezona je veliki nauk, ali znam da rezultatski mogu više i vrlo mi je teško. Nisam postigao željeno vreme u kvalifikacijama i prvu trku ću zbog promene motora startovati poslednji, ali jedva čekam sutrašnje trke jer staza Spa Frankoršamp predstavlja pravi izazov i opasnost za sve nas. Najbitnije je da se auto podesi tako da najmanje troši gume, jer je ova staza poznata po tome da uništava gume. Imao sam vreme za ulazak u prvih 5 vozača, nadam se da će to doći do izražaja sutra na trci,“ rekao je Borković.

WTCC kvalifikacije u Belgiji posmatrao je i legendarni srpski fudbaler Dragan Stojković Piksi, koji je na trke došao kao gost Iga Valentea, Dušanovog timskog kolege. Kao što smo već ranije pisali, Stojkovićeva ćerka u vezi je sa francuskim trkačem.

5 Comments

  1. …..”Imao sam vreme za ulazak u prvih 5 vozača” ?????Pregledom vremena svih takmicara pa njegovog, nigde se ne vidi to vreme za ulazak u previh 5 takmicara sto bi vecina nas zaista i volela.Ako se uporede vremena po krugovima, vidi se da Borkovic i dalje katastrofalno brlja u voznji jer su njegove vremenske oscilacije po krigovima, izuzetno velike za ovo vrhunsko takmicenje sto samo govori u prilog tezi da je decko daleko od spremnosti za neke iole ozbiljnije rezultate.
    Nisam ja ovde neki Biorkovicev anti fan, naprotiv, bilo bi mi izuzetno drago da se konacno jedan nas takmicar popne na svetski automobilski vrh, ali realno receno Borkovic nema taj potencijal i sto se tice vrhubskog automobilskog takmicenja, ovo je njegov maksimalni i krajnji domet.Sto to pre to shvati, bice mu lakse da se “prizemlji” jer su njegove zelje jedno, a realne mogucnosti sasvim drugo.
    Najgore od svega je sto vec “tone” i potonuce jer vec previse grubo svoje vozacko neiskustvo prebacuje na teret ekipe i vozila zaboravljajuci cinjenice da Valente nema taj problem ni sa ekipom , ni sa vozilom ni sa inzinjerima, ni sa setapom a u istom su timu.Da sam na Borkovicevom mestu, ozbiljno bih se zamislio jer se ovigledno zbog svih velikih para i sredstava, zivota na visokoj nozi koja ide uz vrhunski automobilizam, zbog mocnih automobila kojim su se “okitili” svi u familiji, nije ni on odmakao od one stare srpske, udarile ga pare u glavu.Srpska posla,sta reci drugo i ovaj momak je umesto velikog vozaca, veoma brzo postao veliko razocarenje.

    • driveru ciji god da si fan nisi kompetentan da ti kazes ko je koja klasa vozaca,niti da li je on potencijal.Najveci potencijal je Dusan Borkovic.A vi sto se krijeti iza tih nikova sto vozite trku i sjedite u Srbiju samo serendate!Zato ste tu dje ste i nemoj da pricas ludosti!Svi ste ljubomorni na Borkovica.

      • …posto se vec pravis pametnim da mnogo znas a istini za volju najblaze receno znje ti je vrlo oskudno da ne kazem da ne znas nista, evo ti tabele iz koje mnogo toga mozes da vidis, zakljucis ili naucis?Ah, da, umalo da zboravim da ti sve znas jedino ce ti mozda biti problem da razumes tabele iz ovog prikaza.Uzgred, u vrhunskim takmicenjima ovakovg tipa, pola sekunde je ogromno vreme koje se medju pravim vozackim profesionalcima, veoma tesko stize , a o zaksanjeu od 2 ili vise sekundi, bespredmetno je raspravljati i sa tobom i sa svim takvim “znalcima”.
        http://results.mstworld.com/Results/getPDF?eventid=14007&series=wtc

    • Da si gledao kvalifikacije video bi da je bio u prvih pet po vremenima u prva dva sektora dok je u trećem popustio skoro 2 sekunde

  2. …..nemoj o kompetenvijama jer nemas pojma o cemu pricas i kao takav si verovatno samo ljubitelj trka, mozda cesto i posmatrac a pretpostavljam kao takav i vrlo mlad ” sveznajuci” poznavalac automobliskog sporta.Ovde ne govorimo o tome koliko nekoga volimo ili ne nego o nekome ke je sebe izdigao na mesto na koje realno po mnog cemu ne pripada i to naprosto i pokazuje i dokazuje svakog’ trkackog vikenda.Jasno mi je da vi mladi bas sve znate i da volite nekog’ vaseg tzv.idola, ali zaboravljate da to tamo nije domace takmicenje u kome pobedjuju pare tj.novac a ne vozacko znanje i ovde kod nas ima bezbroj takvih primera.Uljuljkani takvim nazovi vozackim znanjem ( parama i na misice) otisnu se u evropu ili svet i ne urade nista.Mozete vas dvojica i svi Dusanovi fanovi da lazete i sebe i sve oko sebe nekim njegovim vozckim umecem i znanjem, ali ga on nigde pokazao nije pa cak ni ovog trkackog vikednad.Momci i decaci, u vrhunskomsportu je sve vrhunsko a nema ni jednog sa naish prostora koji realno pripada vrhunskom sportu, ni jednog i nazalost zadugo nece ni biti nkog takvog jos dugi niz godina.Nasi takozvani vozaci tj.takmicari, odu da se voze a ne da osovje neki plasman a to je ogromna razlika.Primera je puno i to pocev od Andreja koji je imao najbolji status i najvise para ali nikada nista nije uradio osim sto se samo tri godine vozio u pordse super kupu , a “vozacke velicine” tipa Tosketa , malog Komljenovica, Borkovica nije vredno ni pominjati jer je sramotna kolicina potrosenih para u odnosu na kolicinu prikazanog nezanja tj.nazovi njihovih rezultata na tim takmicenjima.Ti Petre mozda mislis da si ti za nesto kompetentan ali sudeci po tome koga nazivas potencijalom, govori vise o tvoj ne znanju nego o tvom znanju i poznavanju automobilskog sporta.Ako vec nesto ne znas, isprati vremena po krugovima vodecih vozaca, potom svih vozaca a potom i tvog potencijala pa ces videti kolicinu odstupanja po krugovima odnosno kolicinu znanja tj. ne znanja svakog takmicara po naosob.Voziti trku i pobedjivati na trkama ili se voziti u vrhu, jesu ogromne ralike koje ti ne mozes ni da vidis ni da shvatis iako se predstavljas nekom velikom “kompetencijom” ovde.Ko gubi, ima pravo da se ljuti ali moram te podsetiti da svakog’ sagovornika moras argumentovano razuveriti u ispravnost ili neisptravnost njegovih odnosno vlastitih tvdnji.
    Svako dobro Borkovicu ali po cim njemu njegova mladjana zehna ta tako kazem vodi trkacku karijeru, nema od ta posa nista jer ta devojka nazalost o ovom sportu zna puno malo ili bolje receno , ne zna nista jednako kao vas dvojica koji kao nesto pokusavaju da komentarisu.

Comments are closed.