Braća Koronel ponovo voze “Zver” na Dakar reliju: Što više peska, to bolje!

Posle godinu dana priprema, 46-godišnja braća blizanci Tim i Tom Koronel spremni su da 6. januara 2019. još jednom startuju na čuvenom Dakar reliju.

Oni će, kao i ove godine, voziti bagi koji su nazvali “Zver” jer ima agresivan izgled.

Vozilo i ovog puta priprema američka kompanija Džeferis Bagi, ima 6,2-litarski Ševroletov motor, a tokom godine je dosta delova pretrpelo izmene i unapređenja.

Na prethodnim nastupima “Zver” nije prošla bez problema i zbog pregrevanja su neki delovi uklanjani. Tim kaže: “Mašinu smo svlačili tokom relija”, dok Tom dodaje: “Bila je sve obnaženija. Obično to volim, ali sam sad imao određene sumnje.”

Što se tiče povratka u nepristupačne predele Južne Amerike, braća su na promociji svog novog poduhvata pričala o prošlom i budućem nastupu.

“Mnogo toga nije bilo ispravno kad smo započeli projekat. Radili smo u radionici u Holandiji, a “Zver” je morala da pretrpi određene izmene kako bi mogla da startuje na Dakaru. Primetili smo probleme sa temperaturom i to smo morali da rešimo. Na poslednjem Dakaru smo prošli sasvim dobro, ali smo često morali da stajemo zbog hlađenja. Zato smo skidali delove.”

“Osnovni koncept vozila je ostao nepromenjen. Šasija, kavez i motor su isti, ali smo dodali malo “Koronel sosa”, kako je to Tom nazvao. Stavke koje su bile neophodne da se promene bile su ispisane na četiri lista papira! Da bismo poboljšali hlađenje, pomereni su kanali koji su bili preblizu motora i izduvnog sistema. Karoserija je napravljena u Holandiji, auto je sad lakši 200 kilograma, a promenama na motoru dobil smo 412 KS i veći obrtni momenat (630 Nm).”

Tim i Tom dvanaesti put odlaze na Dakar, a deliće kokpit treći put. Ove godine čitava trasa takmičenja biće u Peruu, a 70 odsto podloge na kojoj se vozi biće pesak, što je braći Koronel posebno drago.

“Zabavno je voziti po dinama u “Zveri”,” primećuje Tim, a Tom se sa tim slaže: “Što više peska, to bolje. Dakar je takav kakav je upravo zbog peska.”

Pre odlaska preko Atlantika, auto će biti testiran na reli stazi u blizini Barselone.

Dakar 2019. biće zvanično najavljen 23. novembra u Francuskoj, a startuje u Limi 6. januara gde se i završava 11 dana kasnije.