Briše i Komt ukrstili koplja u 308 rejsing kupu, Komt dominirao vikendom

Žilijen Briše i Orelijen Komt nisu samo veliki suparnici i protagonisti TCR prvenstva Evrope, već su proteklog vikenda prvi put u 2019. odmerili snage i u 308 rejsing kupu.

Na programu je 6. i 7. jula bila četvrta runda Pežo monomarka serije, održana po paklenoj vrućini na autdromu Ledenon u južnoj Francuskoj. Dosadašnji takmičarski vikendi voženi su na Nogaru, Hokenhajmringu i Spa-Frankoršampu – potonja dva u sklopu programa TCR Evropa.

Vikend je okupio 18 pilota, a Komt i Briše odigrali su glavne uloge.

Trećeplasirani u evropskoj TCR seriji, Komt je na svojoj premijeri u 308 rejsing kupu 2019. dvema pobedama na Ledenonu promenio scenario sezone koja je dotle proticala kao dvomeč Briše – Džimi Klere. Briše je osvojio obe trke na Nogaru, Klere obe u Hokenhajmu, a obojica su upisali po jedan trijumf na Spa.

Komt je stavio tačku na taj duopol. U subotu je osvojio pol-poziciju, moćno se pokazao u obema trkama i praktično je dominirao vikendom.

“Veoma sam zadovoljan svojim trkama u 308 rejsing kupu”, kazao je Komt, prošle godine pobednik na Suzuki u WTCR konkurenciji. “Nivo takmičenja je veoma visok, a ja sam nastupao za tim s kojim sam dva puta osvajao RCZ rejsing kup, 2014. i 2015. Bilans vikenda je pozitivan. Stalno smo bili na vrhu, samo nam je izmakao najbrži krug u nedeljnim kvalifikacijama, i to mojom krivicom, zbog male greške na stazi.”

“Zadovoljan sam i kako smo radili na automobilu i njegovim napretkom tokom vikenda. U klimatskim uslovima vrlo prohtevnim za gume, mi smo uspeli da ih sačuvamo. U trci 1 pokušao sam da držim dobar tempo i držim Brišea na distanci, mada mi se on red kraj primakao vozeći brže krugove. U trci 2 je promenio strategiju i bio je agresivniji od starta. Prihvatio sam izazov, napadao sam i ja, preuzeo sam vođstvo u drugom krugu i nisam ga ispuštao do karirane zastave.”

Lider TCR Evropa, Briše je delimično uzvratio obezbedivši nedeljnu pol-poziciju, ali je u obe trke vikenda stigao (samo) do drugog mesta, usput zabeleživši i dva najbrža kruga. Uoči letnje pauze u 308 rejsing kupu, doajen monomarka takmičenja i dalje je na čelu tabele sa 125 poena.

“Prilično komplikovan vikend, vrućina je praktično gušila, pogotovu u kokpitu automobila”, ocenio je Briše. “Kvalifikacije nisu bile loše, a moja borba s Komtom bila je malo napetija u trci 2. Lako smo odmakli grupi i u subotu i u nedelju.”

“Nisam želeo previše da rizikujem, ostatak sezone mogao bi da bude intenzivan, jer prvom praticu bežim samo 23 boda. Zato moram da se pokažem na Manji-Kuru, kad ponovo krene takmičenje. U svakom slučaju, prvo me čekaju trke TCR Evropa, ali moj prioritet ostaje titula u 308 rejsing kupu!”, poručio je Briše.

Njegovo suparništvo s Komtom nastaviće se već sledećeg vikenda na rundi TCR Evropa na Red bul ringu.

Džimi Klere takođe kombinuje 308 rejsing kup i TCR Evropa. Na Ledenonu se mučio da pronađe setap, ali je jednim četvrtim mestom i jednim izlaskom na podijum – treći u trci 2 – uspeo da sačuva drugo mesto u generalnom poretku serije. On zaostaje 23 poena za Brišeom i i dalje mu je najveći konkurent.

“Imao sam problema da uđem u dobar ritam kako bih ostao na čelu, a Briše je ovog vikenda bio mnogo brži od mene”, priznao je Klere. “Komt je vozio za naš tim i pokazao mi je nekoliko trikova, jer on ima dobar osećaj za tehniku i podešavanja, naročito na stazi kakva je Ledenon. To mi je omogućilo da lepo napredujem tokom vikenda.”

“Na prvim kvalifikacijama sam bio dosta daleko, a u trci sam imao problem s trakcijom i zato nisam mogao da pratim tempo vodećih. Spasao sam dan završivši druge kvalifikacije kao četvrti. Približio sam se Brišeovim i Komtovim vremenima, mada i dalje nisam zadovoljan balansom automobila. Ako želimo da budemo u igri za titulu, moramo da pronađemo pravi setap pre nego što se sezona nastavi!”

Pored PRO kategorije, u 308 rejsing kupu postoje i juniorska i amaterska. Na Ledenonu je obe trke među juniorima osvojio još jedan znanac iz TCR Evropa, Tedi Klere, a isto je u AM kategoriji učinio Stefan Ventaža, takođe aktivan u kontinentalnom TCR prvenstvu.

“Cilj mi je bio da povedem u AM kategoriji pre letnje pauze”, kazao je vozač džentlmen. “Od prvog treninga pokazao sam da sam u igri, to sam i potvrdio osvojivši trku 1. U nedelju sam pogrešio u kvalifikacijama, dok sam u trci čekao grešku suparnika, pobedio i u isto vreme sam preuzeo AM vođstvo. Jedva čekam septembar, Manji-Kur i ostatak sezone!”

308 rejsing kup nastavlja se sredinom septembra, a šampiona će dati dve trke na Manji-Kuru i dve na Pol Rikaru. Njemu će pripasti “pežo 308” TCR specifikacije, kao platforma za TCR Evropa 2020.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × four =