BTCC kalendar 2019: Deset rundi, otpada Rokingem, dva puta se vozi Trakston

Iako aktuelna sezona Britanskog turing šampionata još nije došla ni do polovine, njegov organizator već je objavio kalendar za iduću, 2019. godinu.

Najveće automobilsko takmičenje na Ostrvu i ubuduće će imati deset rundi, a najprimetnija razlika je izostanak Rokingema s kalendara, prvi put od 2005. godine

Autodromu sledi moguća prodaja, pa BTCC šefovi nisu mogli da potvrde datum za trke 2019.

Umesto Rokingema, voziće se Trakston, koji tako dobija dva mesta na kalendaru, jedno u redovnom terminu u maju, drugo u novooslobođenom u avgustu.

Ostatak godišnjeg programa ostaje nepromenjen, uz rokadu termina između Olton parka i Krofta, koji postaje četvrta runda sezone.

“Idemo dva puta na Trakston i videćemo kako će to proći”, kazao je BTCC šef Alan Gau. “Tako ćemo probati iduće godine, ali u budućnosti bismo mogli dva puta da odemo i na neke druge autodrome. Ranije smo to učinili sa Olton parkom i ispalo je dobro.”

“Imajući u vidu BTCC infrastrukturu i zahteve koje ona postavlja pred autodrome, staze na kalendaru su jedine koje šampionat mogu da ugoste kako valja. Ne ingorišemo ostale staze po Britaniji, na njima jednostavno ne bismo mogli da se smestimo.”

BTCC će startovati početkom aprila na Brends Heč Indi stazi, slede Donington park, Trakston, Kroft i Olton park. Na polovini sezone predviđena je tradicionalna letnja pauza, karavan zatim ide na Sneterton, pa drugi put na Trakston, da bi u sledećem koraku gostovao na Nokhilu u Škotskoj.

Pretposlednja runda vozi se na Silverstonu, a finale, tradicionalno, na Brends Heč GP konfiguraciji. Svaki vikend podrazumeva tri trke podjednake distance.

BTCC kalendar 2019:
April 6-7. Brends Heč (Indi)
April 27-28. Donington park
Maj 18-19. Trakston
Jun 15-16. Kroft
Jun 29-30. Olton park
Avgust 3-4. Sneterton
Avgust 17-18. Trakston
Septembar 14-15. Nokhil
Septembar 28-29. Silverston
Oktobar 12-13. Brends Heč (Gran pri)