BTCC na Kroftu: Dve pobede Satonu, jedna Lojdu

Aktuelni šampion Ešli Saton u “subaruu“ osvojio je prve dve trke Britanskog šampionata turing automobila na Kroftu, dok je TCR UK trkač i BTCC povratnik, Danijel Lojd u “hondi“ pobedio u trećoj.

Saton je u prvoj trci trijumfovao ispred timskog kolege Džejsona Plejtoa i Toma Ingrama u “tojoti“.

Saton je izveo odličan start, Endrju Džordan u “BMW-u“ probio se na drugo mesto, a u prvoj krivini je izleteo Rob Ostin u “alfa romeu“. Na stazu je izašao siguronsni auto i Satonova prednost je neutralisana.

Plejto je u 11. krugu uspeo da se vrati na drugo mesto, a do kraja trke je uspeo i da stigne Satona, ali borbe za vođstvo nije bilo. Džordan je treću poziciju izgubio u 14. krugu kada je izleteo sa staze.

To je omogućilo Ingramu da se probije na poslednji stepenik podijuma, dok je Sem Tordof u “fordu“ kroz cilj prošao kao četvrti.

Vozači “BMW-a“ Kolin Turkington i Robert Kolard našli su se na pozicijama pet i šest.

Džoš Kuk u “voksolu“ je trku završio na poziciji sedam, ispred Danijela Lojda u staroj i Meta Nila u novoj “hondi sivik“.

Džordan je posle izletanja uspeo da se vrati  na stazu i dođe do 10. mesta.

Pobedu na drugoj trci ponovo je odneo Saton, dok su se na podijumu našli Tom Ingram i Kolin Turkington.

Ingram je odlično startovao i uspeo je da se probije ispred dva “subarua“, ali je Saton već u drugom krugu uspeo da se vrati na čelo. Branilac BTCC titule trijumfovao je uz prednost od četiri sekunde i postao je prvi vozač koji je 2018. osvojio dve trke jednog takmičarskog vikenda.

Ingram je u finišu morao da se brani od Turkingtona i to je učinio uspešno: vozač “BMW-a“ nije mogao napred.

Tordof je ponovio odličan rezultat iz prve trke, dok se Džordan našao na petom mestu. Tom Čilton je u “fordu“ osvojio šesto mesto, a Nil je bio sedmi. Sena Proktor u “voksolu“, Danijel Lojd i Rori Bučer u “MG-ju“ kompletirali su prvih 10.

Posle starta iz prvog reda, Džejson Plejto je drugi sprint završio kao četrnaesti. Startovao je na prerano i kažnjen je prolaskom kroz boks.

Na trećoj trci dana trijumfovao je Danijel Lojd ispred Toma Čiltona i Sene Proktora.

Lojd se tek prošlog vikenda vratio u BTCC. Zahvaljući žrebu, trku je započeo sa pol-pozicije i celu ju je proveo kao usamljeni lider prvoj poziciji.

Na početku je Čilton vršio pritisak na Lojda, ali kako je trka odmicala, tako je Tom gubio tempo, pa je morao da se zadovolji drugim mestom.

Proktor se u finišu približio bivšem WTCC trkaču, ali za napad nije bilo ni mesta, ni vremena.

Tokom cele distance vodila se velika borba za četvrto mesto između Nila, Satona, Turkingtona i Džordana. Saton je krenuo u napad na “hondu”, ali je došlo do kontakta posle kojeg je vozač “subarua levorg” sleteo sa staze i pao na sedmo mesto iza Džordana.

Međutim do kraja trke Saton je uspeo da pretekne Pirtekovog trkača i završi na šestom mestu. Nil je na cilju bio četvrti, a Turkington peti.

Tordof je vodio borbu za osmo mesto sa Ingramom, ali vozač “tojote“ nije mogao napred, pa je morao da se zadovolji devetim mestom. Tom Olifant u “mercedesu“ zaokružio je prvih 10.

Kolin Turkington je zadržao vođstvo u šampionatu, ono sada iznosi 19 poena prednosti u odnosu na Ingrama, dok se na trećem mestu nalazi Met Nil sa 35 poena zaostatka u odnosu na lidera serije.

U Britanskom šampionatu turing automobila sledi šestonedeljna lednja pauza, a nastavak sledi 28-29. jula, kada karavan gostuje na Snetertonu.