BTCC na Trakstonu: Najvažniji nacionalni šampionat na najbržoj stazi na Ostrvu

Posle dve nedelje pauze Britanski šampionat turing automobila nastavlja se ovog vikenda trkama na Trakstonu, najbržoj stazi u kalendaru.

Sezona 2018. je nove vozače izvela prvi put na podijum i izgleda da u BTCC-u sledi smena straže. Prosek starosti prve osmorice u šampionatu iznosi malo preko 25, dok trenutni lider i prošlogodišnji šampion u konkurenciji privatnika, Tom Ingram, ima 24 godine.

Aktuelni šampion Ešli Saton takođe ima 24 godine, što svedoči o tome da istoriju prvog dela ove sezone ispisuju mladi talenti.

Posle prvih trka na Brends Heču, na kojima su trijumfovala tri različita vozača, dok se devet različitih našlo na pobedničkom postolju, očekivalo se da će se stvari vratiti u normalu na Doningtonu. Međutim iznenađenja su se nastavila i u Lesterširu, gde je Ingram u “avensisu” postao prvi vozač koji je osvojio dve trke ove sezone.

Pauer Maksed TAG rejsing nastavio je s odličnim performansama prikazanim već na Brends Heču i zahvaljujući Džošu Kuku na Doningtonu je osvojio svoju prvu pol-poziciju. Nju je Kuk u prvoj trci pretvorio u svoju prvu BTCC pobedu.

——-fotka Džoš Kuk———————

Prošle sezone na Trakstonu “BMW“ je zahvaljujući trijumfima Kolina Turkingtona i Roberta Kolarda osvojio svoju 99. i 100. BTCC pobedu, dok je na trećoj trci trijumfovao Met Nil u “hondi“.

Međutim, ove godine mlađi vozači su u boljoj formi. Turkington je 10. na tabeli, sa jednim drugim mestom, Met Nil je sedamnaesti, dok je Kolard tek osamnaesti.

Subaruov Ešli Saton bio je najbrži na tradicionalnom testu održanom pre pet nedelja na Trakstonu, a trenutno je peti u konkurenciji vozača. Sudeći po tempu sa testova, Saton će ovog vikenda biti jedan od najvećih kandidata za pol-poziciju. Inače, na pomenutom testu čak osmorica najbržih vozila su krugove bolje od važećeg najboljeg vremena u kvalifikacijama.

Stara FK2 generacija “honde sivik tajp R“ u prošlosti je postizala odlične rezultate na Trakstonu, osvojivši 11 trka u 21 startu. WIX rejsing i Jurotek su pobeđivali ove sezone, dok je Džek Gof četvrti u plasmanu vozača.

BTC Norlin rejsing je drugi tim koji koristi FK2 “sivik“. Kris Smajli je na Doningtonu osvojio drugo mesto, dok se Džejms Neš nada da će mu sezona krenuti nabolje od ovog vikenda.

Što se tiče novog “sivika“, Den Kamiš je na mnogo boljoj poziciji od timskog kolege Nila. Kamiš se na Doningtonu prvi put popeo na podijum i trenutno je sedmi u šampionatu, dok je Nil sedamnaesti.

Vozači “mercedesa“ Adam Morgan i Ejden Mofat nalaze se na drugom, odnosno šestom mestu u konkurenciji vozača, a posle pobede na trećoj trci na Doningtonu i odličnih rezultata na Trakstonu, Morgan može biti veoma opasan.

Džoš Kuk je treći u generalnom, za Ingramom zaostaje samo 15 poena, a dolazak na domaću stazu mu je dodatna motivacija. Zahvaljujući njegovim i rezultatima Sene Proktora, Voksol je lider u plasmanu proizvođača, a Pauer Maksed TAG rejsing u poretku ekipa.

Trakston je domaća staza i Robertu Kolardu, vozaču “BMW-a“. Kolard je prošle godine doneo “BMW-u“ stotu BTCC pobedu baš na Trakstonu, i upravo tu želi da preokrene ovu sezonu.

Trakston ove godine proslavlja 50 godina postojanja, i 3. juna će biti otvoren Trakston centar, 2 miliona funti vredna investicija u okviru koje je izgrađen već pomenuti centar, ali je i staza dobila unapređenja u vidu novih mesta za izletanje i novih barijera.

“Uvek smo uzbuđeni kada na našu stazu dolazi najbolja serija na četiri točka u zemlji“, rekao je Bil Kumbs, direktor Trakston grupe. “Kao što smo već videli, ova sezona je nepredvidljiva. Publika ne dolazi na BTCC vikend unapred znajući pobednika, previše vozača može da se nađe na podijumu, a trke vrata uz vrata sa 32 automobila koji staju u jednu sekundu jesu ono što publika želi.”

“Test dan nam je pokazao kako će stajati stvari kada BTCC karavan dođe na ove stazu. Neka vremena su bila brža od zvaničnog rekorda staze. Prava lepota TOCA paketa leži u tome što pored tri BTCC trke imamo i devet dodatnih trka nižih serija u kojima takođe ne znamo ko će biti pobednik.“

Satnica (vremena CET)
Subota (19. maj)
Trening 1 – 10:50
Trening 2 – 13:30
Kvalifikacije – 16:25

Nedelja (20. maj)
Trka 1 (16 krugova) – 13:15
Trka 2  (16 krugova) – 15:35
Trka 3  (16 krugova) – 18:20