BTCC repriza na Trakstonu: Svi jure Turkingtona i Džordana

Po drugi put ove sezone, Britanski šampionat turing automobila će posetiti najbržu stazu na kalendaru, legendarni Trakston.

Posle dominacije “BMW-a“ prilikom prve posete ovoj stazi, lider u šampionatu Kolin Turkington će biti glavna meta ostalim vozačima.

Vest Sari rejsing i njihov novi “BMW 330i M Sport“ pokazali su da su trenutno najbolji tim i auto u šampionatu, a bavarski proizvođač je trijumfovao na 10 od 18 trka.

Turkington vodi u konkurenciji vozača, 36 poena ispred timskog kolege Endrjua Džordana, dok se na trećem mestu sa 59 poena zaostatka za liderom nalazi Rori Bučer.

Posle osvajanja pol-pozicije na Snetrtonu, Tom Ingram, Spidvorks i “tojota GB“ su odlučili da daju sve od sebe da učine automobil još bržim.

Novu “korolu“ su ove sezone pratile dečje bolesti, pa se Ingram nalazi tek na sedmom mestu u generalnom, sa dve pobede i 92 boda manje od Turkingtona.

“Nisam mogao da stignem Ingrama jer nismo imali dovoljno dobar auto“, rekao je Kamiš posle osvajanje drugog mesta na trci 1 u Snetertonu. “Imao je bolji tempo i mogao sam da vidim gde je bio brži. Jednostavno nismo mogli da se merimo sa njim. Njegov tim je radio bez prestanka, i to se vidi. U stvari svi timovi daju sve od sebe. To samo pokazuje koliko je ovaj šampionat konkurentan.“

“Napravili smo veliki korak napred“, zadovoljan je Ingram. “Ovo nam je bilo važno. Tim je radio non-stop, pokušavajući da izvuče dodatnu brzinu iz automobila i u tome su uspeli. “Korola“ je sada u svemu bolja od starog “avensisa“, a to je odličan znak za budućnost.“

U protekla tri trkačka vikenda, Džordan je osvojio četiri poena više od Turkingtona. Vozač Pirtek “BMW-a“ želi da što pre smanji zaostatak za trostrukim šampionom serije, imajući u bilansu i razočaravjući vikend na Doningtonu, gde nije osvojio nijedan poen.

“Borba između mene i Kolina će biti neizvesna“, rekao je Džordan. “Neće biti lako da za četiri vikenda nadoknadim 30 poena za Turkingtonom. Ako bude imao problema, moram da budem u vrhu da bi nadoknadio što više poena.“

Den Kamiš u “hondi“ je takoše u odličnoj formi, u poslednjih 6 trka se čak četiri puta peo na pobedničko postolje, ali i dalje čeka na prvu ovogodišnju pobedu.

Posle druge ovogodišnje pobede, Rori Bučer u “siviku“ se vratio u trku za titulu i predstavlja najbližeg pratioca momcima iz “BMW-a“. Zahvaljujući njemu i Semu Tordofu, AmD rejsing se nalazi na prvom mestu u konkurenciji privatnih timova, izjednačen sa BTC rejsingom.

Džoš Kuk i Kris Smajli su posle odličnog vikenda na Snetertonu, gde su BTC rejsingu doneli dupli podijum, više nego spremni za Trakston, na kojem je Kuk trijumfovao prilikom prve posete stazi ove godine.

Trakston je dugačak 3,8 kilometara, a najbrži krug u kvalifikacijama izvezao je Met Nil (1:15.612), 2018. godine u “hondi sivik“.

Rekord kruga u trci (1:17.060) drži Tom Ingram i postavljen je 2018. u “tojoti avensis“.

Prilikom prve ovogodišnje posete Trakstonu Endrju Džordan u “BMW-u“ je upisao dve pobede, dok je Džoš Kuk u “hondi” trijumfovao na trećoj trci.

BTCC satnica za Trakston

subota (17. avgust)

10:30-11:10 trening 1
13:05-13:45 trening 2
16:25-16:55 kvalifikacije

nedelja (18. avgust)

13:15 trka 1 (16 krugova)
15:35 trka 2 (16 krugova)
18:25 trka 3 (16 krugova)