BTCC Subaru izvinio se zbog “bolnog” trkačkog vikenda na Olton parku

Posle očajnog izdanja fabričke BTCC Subaru postave na Olton parku, tim BMR, koji sprovodi ovu operaciju, izvinio se svima koji u njoj učestvuju.

Rezultati sami govore koliko je vikend bio razočaravajući za Subaruovu oficijelnu BTCC postavu.

Najbolji plasman za “subaru levorg” na pisti u Češiru postigao je aktuelni prvak Ešli Saton, koji je u trećoj i poslednjoj trci dana na cilj stigao trinaesti. U prve dve vožnje, Saton je klasifikovan kao 21. i 23.

Veteran Džejson Plejto upisao je pozicije 30, 20 i odustajanje. Dvostruki BTCC šampion i legenda kategorije ove sezone još nije osvojio ni jedan jedini poen!

Treći BMR trkač Džoš Prajs u prvoj i trećoj trci nije klasifikovan, a u drugoj je dospeo do 24. pozicije.

Ekipa priznaje da su performanse sve trojice njenih trkača upropašćene manjkom brzine, s tim što su branioca BTCC titule u prvoj i drugoj trci dodatno usporili “bespotrebni kontakti prilikom preticanja sporijih vozača u uvodnim krugovima.”

BMR rejsing izvinio se svim svojim ljudima u BTCC kampanji jer nije mogao da obezbedi potreban tempo vozačima koji su “želeli i zasluživali sjajan trkački vikend”.

Mehaničari i inženjeri zaradili su pohvale na izuzetno obavljenom poslu, jer su automobili bili najbolje moguće izbalansirani.

Predstavnike tima posebno boli činjenica da je Olton park staza koja favorizuje zadnji pogon i na kojoj je “subaru levorg” ranije postizao dobre rezultate – Saton je 2017. jednom pobedio, a jednom bio treći. On je jedini od trojice Subaru pilota otvorio protekli vikend sa balastom od za BTCC standarde skromnih 15 kilograma, ali uprkos svemu navedenom, japanski automobili nisu imali brzinu da bi se takmičili za bolje pozicije.

Predstavnici BMR izrazili su i poverenje Svindonu, koji tim snabdeva motorima, konstatacijom da je to odabrani partner od poverenja u doglednoj budućnosti, s kojim postoje i kratkoročni i dugoročni planovi. BMR i Svindon pogonske jedinice nastavljaju zajednički rad kako bi isporučili više performansi i rezultate što pre podigli na očekivani nivo.

Obraćanje ekipe završeno je prikladnom rečenicom: “Čeka nas mnogo posla i uveravamo sponzore, tehničke partnere, vozače i sve verne navijače da u radionici nastavljamo da se maksimalno trudimo i nameravamo da se što pre vratimo u moćnijem izdanju.”