Čekon: Suzuka je prijala “đulijeti”, nadam se da će joj prijati i Makau

Photo Francois Flamand / DPPI

Istorijske rezultate na WTCR rundi na Suzuki postigli su Kevin Čekon, Tim Mulzan, i tjunerska kuća Romeo Feraris.

Na devetom i pretposlednjem vikendu Svetskog kupa turing automobila 2018. ova kombinacija aktera dospela je do prve pol-pozicije i prve pobede sa “alfa romeo đulijetom TCR” na najvećoj globalnoj sceni, u konkurenciji još šest automobilskih brendova. Do Japana, Alfa je bila jedina automobilska marka bez WTCR pobede.

Poslednju trku u ekvivalentnom takmičenju brend Alfa Romeo osvojio je još 2008, kada je “alfu 156” S2000 specifikacije vozio Džejms Tompson. Ferarisove “đulijete” postigle su tri pobede u TCR Internacionalnoj seriji 2017, zaslugom Dušana Borkovića i Davita Kadžaje, ali FIA Svetski kup je ipak serija višeg ranga.

Čekon se nikada ranije nije trkao na Suzuki, a brzinu je u balasta lišenoj “alfi” dokazao osvojivši drugo mesto u prvim kvalifikacijama, te pol-pozicijom izborenom za treću trku vikenda. U trci 1, Italijan je u drugom krugu savladao “pežo” Orelijena Komta. Manevrom na krivini 130R preuzeo je vođstvo i održao ga do cilja, uprkos dvema intervencijama sigurnosnog vozila i restartima na kojima je trebalo sačuvati prisebnost i čelnu poziciju. Tim Mulzan tako je proslavio svoj prvi trijumf na svetskoj sceni da je čak i novčano kažnjen što je predugo okupirao pitlejn.

Drugu vožnju Čekon je završio kao šesti, a u trci 3 mogao je da udvostruči broj svojih pobeda. Startovao je loše i pao na 4. mesto. Vratio se na vrh u šestom krugu, ali uz opterećenje vremenskom penalizacijom od 5 sekundi zbog nekorektne pozicije automobila na startnoj rešetki. Iako je prvi prošao kroz cilj, Kevin nije bio i pobednik, ali je ipak učinio dovoljno da ga kazna ne izbaci s podijuma i klasifikovan je kao treći, iza Tarkvinija i Komta.

Svoj ogroman potencijal u turing trkanju – disciplini koja mu je bila potpuno nepoznata do jula ove godine – Čekon je pokazao osvojivši bodove već na debiju u Slovačkoj. Bivši formula trkač je samo tri vikenda kasnije stigao i do vrha podijuma i, kako kaže, postigao verovatno najvažniji uspeh u svojoj karijeri: “Letošnji poziv Mikele Čeruti omogućio mi je da se vratim na stazu, i to na svetsku pozornicu, u trenutku kada sam se bojao da je moja trkačka karijera došla do kraja. Od prvog trenutka mi je bilo komformo u “alfa romeo đulijeti TCR” i, iz runde u rundu, performanse su se značajno poboljšale. U Japanu je sve funkcionisalo savršeno, samo je šteta što nas je kazna u trci 3 lišila i drugog uspeha. Nisam shvatio da se ne nalazim na dobroj startnoj poziciji, a i krenuo sam vrlo loše, pa sam posle prve krivine bio tek četvrti. Svima se izvinjavam zbog svoje greške. Šest ili sedam krugova vozio sam kao da sutra ne postoji, ne zbog sebe, već zbog tima koji je ovog vikenda bio stvarno brz.”

Photo Clement Marin / DPPI

Dvadesetpetogodišnjak iz Bergama toliko je zadivio predstavnike medija da mu je upućeno i pitanje gde je dosad bio.

“Do Slovačke sam bio kod kuće i radio sam, nisam se bavio trkanjem”, objasnio je Čekon. “Slovačka je prošla dobro, ali pre toga sam proveo kod kuće osam meseci. Poslednju trku vozio sam u GT3 automobilu, s mnogo aeropotiska i zadnjim pogonom. U Slovačkoj me je čekao auto s prednjom vučom i upola manjom snagom, pa mi je trebalo tri ili četiri trke da se na to naviknem. U međuvremenu, osvajali smo poene, a i u Vuhanu sam bio brz, ali mi je zamalo promakao ulazak u Q2. Ovog puta smo baš obratili pažnju da ga ne propustimo, pa smo prošli i u Q3. “Đulijeti” je Suzuka baš prijala, bolje od ostalih staza na kojima smo ranije bili i nadam se da će joj prijati i Makau. Tarkvini kaže da tri godine tamo nije vozio, ali ja u životu nikad nisam bio u Makauu! Voleo bih da na toj stazi posedujem iskustvo kakvo ima on.”

Druga “alfa romeo đulijeta” u Japanu je poverena Luiđiju Ferari, TCR vicešampionu Italije, koji je u nacionalnoj seriji osvojio pet trka i jednu pol-poziciju. Debitant na svetskoj sceni, trkač iz Barija nije bio briljantan poput Čekona, a početak vikenda otežali su mu i problemi s motorom i nepoznavanje Jokohama pneumatika. Ferara se u svojim prvim WTCR koracima usredsredio na individualni napredak tokom izazovnog vikenda. Osvojio je 14. mesto u prvoj trci, u drugom sprintu je morao da odustane posle kontakta, a dugotrajna opravka automobila potpuno mu je poremetila treću vožnju, u kojoj je učesvovao, ali nije klasifikovan.

Ferara će iduću šansu dobiti na finalnoj WTCR rundi na ulicama Makaua, a svoj debi u seriji opisao je kao neverovatno iskustvo: “Jasno, dobro poznavanje automobila u kojem sam završio kao viceprvak TCR Italija pomoglo mi je da se brže adaptiram. Cilj mi je bio dobar rezultat u trci 2, u kojoj sam se dobro borio u sredini kolone. Nažalost, kontakt mi je upropastio ceo ostatak vikenda. Ipak, zadovoljan sam prikazanim tempom i nadam se da ću na tom nivou nastaviti u Makauu, na još jednoj rundi s ogromnim prestižom.”

Mikela Čeruti, šef Ferarisove operative, nije imala reči da opiše emocije koje su celu ekipu obuzele na Suzuki: “Pobeda u Svetskom turing kupu predstavlja nagradu za napore koje smo učinili tokom svih ovih godina pošto smo se upustili u tako zahtevan i ambiciozan projekat. Danas je naša “alfa romeo đulijeta” u poziciji da se bori za vrh u svim TCR serijama, kao što je na nacionalnom nivou već dokazano. Zahvaljujem se kompletnom našem personalu, koji je uvek radio s velikom strašću i profesionalizmom, a pogotovu (svom ocu) Aldu Čerutiju na njegovoj nepokolebljivoj veri u ovaj projekat, kao i Kevinu jer je dao sve od sebe otkako je debitovao u Svetskom turing kupu.”