Četrnaest TCR automobila startuje na IMSA Mišlen čelendžu na Dejtoni

Copyright: © 2018 Jake Galstad LAT Images

Sezona IMSA Mišlen čelendž serije počinje ovog vikenda, četvoročasovnom trkom na Dejtona međunarodnom spidveju, koja je uvertira u glavni spektakl, trku Roleks 24 sata.

Startnu rešetku IMSA Mišlen čelendža formiraće dve klase automobila: GS (Grand sport) i TCR.

Za ovogodišnje četvoročasovno nadmetanje na Floridi prijavljeno je 14 TCR naprava, što je dvostruko više nego prošle godine, kada se serija zvala IMSA Kontinental čelendž i kada je TCR kao klasa u njoj prvi put vožen.

U 2018. je TCR startnu rešetku na Dejtoni popunilo šest “audija” i jedan “VW golf”, u 2019. je tehnička slika raznovrsnija.

Ovog vikenda će se na startu naći četiri marke: prošle godine i bročano i rezultatski dominantni Audi, te Honda, Hjundai i Alfa Romeo, kao debitanti na čuvenom spidveju.

Najbrojniji su kontingenti “audija RS 3 LMS” i “hondi sivik TCR FK7” – na Dejtoni će ih voziti po pet. Na testu Rika pre Roleksa 24 tehnika iz Ingolštata zauzela je prve dve pozicije, tri japanska automobila su ih sledila. Najbrži tada izvezeni krug postavio je “audi” #61 u vremenu 1:59.900.

Hjundai će u 2019. biti zastupljen zahvaljujući paru novih “velostera N TCR”, koje na pistu izvodi Brajan Herta autosport.

Za Alfin juriš na slavu postarala se zajednička operacija timova KMW motorsports i TMR inženjering, koja je prijavila dve “đulijete” u izradi Romeo Ferarisa.

Takmičare danas očekuju 15-minutne kvalifikacije, dok četvoročasovna trka startuje u petak u 18:15 po srednjoevropskom vremenu.

Prošlogodišnji trijumf na Dejtoni u TCR klasi zabeležio je “audi”, koji je za četiri sata prešao 105 krugova, od kojih je najbrži za 2:01.010.