Čilton: Ponekad moram da vozim kao slabić, bojim se suspenzije

Na šestoj BTCC rundi na Snetertonu Tom Čilton je u sva tri nastupa stizao do bodova; osvojio ih je ukupno 16, za dva deseta i jedno 12. mesto.

Gledano po poenima, vozaču zvanične ekipe “voksola” bio je to drugi najuspešniji takmičarski vikend, a bolje je prošao samo na otvaranju sezone na Brends Heču.

Ovaj rezultat nije slučajan i Tom veruje da je stigao kao posledica promena na automobilu izvedenih tokom letnje pauze, kao i mogućnosti da se izmene u setapu provere na dvodnevnom letnjem testu pneumatika na Snetertonu.

“Ovo nam je bio vrlo dobar vikend, drugi najbolji u godini posle Brends Heča”, kazao je Čilton za TouringCars.Net. “Mislim da bismo kasnili 2,8 sekundi po krugu da nismo testirali i uradili sve ono što smo uradili.”

“Izveli smo devet izmena na automobilu, testirali smo dva dana i na kraju nam u tempu nedostaje samo 1,3 sekunde. Dakle, mnogo smo se ubrzali.”

“Nemojte me shvatiti pogrešno, moramo da pronađemo još puno vremena, ali smo s automobilom zaista mnogo napredovali.”

Spreman da pohvali trkački tempo “voksol astre”, Čilton dodaje da ekipa PMR mora da se potrudi da optimizuje potrošnju guma i u kvalifikacionim i u trkačkim podešavanjima.

“Naš auto je fantastičan na mekim gumama, i Sena i ja izvezli smo odlične trke na njima. To znamo cele sezone, ali smo ovim najnovijim radom dodatno poboljšali situacijum, što mi govori da treba da još malo promenimo setovanje za opcione medijum gume, kako bismo iz njih izvukli više.”

“Svoj najbrži krug izvezao sam u trećem krugu kvalifikacija, a svi mi govore da to treba da uradim u prvom ili drugom. Nama su potrebna tri kruga da dovedemo gume na pravu temperaturu, a moj četvrti krug nije se puno razlikovao od trećeg.”

“Sve funkcioniše prilično dobro, samo to znači da treba da optimizujemo gume. Malo sam zabrinut uoči odlaska na Nokhil. Tamo je jako hladno, krug je kratak i u njemu nema mnogo krivina. Zato će biti prilično teško da gume dovedemo dotle da budu spremne za kvalifikacije.”

Mada veruje da je trkački tempo i njegova i jača strana “astre”, Tom priznaje da ne sme da bude agresivniji u BTCC nastupima. On je još u maju dostigao kvotu od tri prekršaja (u smislu neodgovarajućih vozačkih standarda) i kažnjen je pomeranjem na začelje startne rešetke na trci 2 na Olton parku.

Englez se boji da bi eventualni sledeći pogrešan potez mogao da dovede do teže kazne, oličene u suspenziji u trajanju od najmanje jedne trke.

“U prvoj trci na Snetertonu morao sam da se usporim kako nikog ne bih dodirnuo. U ovom trenutku ne smem da rizikujem kod preticanja, jer mi onda ne bi dozvolili da startujem u sledećoj trci, zbog pravila o prekršajima.”

“Zato me vidite kako sledim kolonu kao ovca i to nije onaj Tom Čilton na koga ste navikli, jer sam zabrinut zbog mogućnosti da ne vozim. A čim nemate prava da vozite, nema ni smisla da se pojavljujete, zar ne? To je preoštro.”

“Iako osećam da ponekad u trci pod sobom imam jako dobar auto – jer mi imamo auto dobar u trkama, ne i u kvalifikacijama – moram da ga vozim kao slabić i da ga sačuvam od oštećenja.”

Posle 18 od 30 BTCC trka 2017, Čilton zauzima 13. mesto u generalnom, sa 70 osvojenih bodova.