Čilton: WTCC Trofej mi je nadomak ruke i nemam nameru da pogrešim

Photo Antonin Vincent / DPPI

Ekipa Sebastijan Leb rejsing dolazi na finale WTCC sezone u Dohi sa dvojicom trkača koji matematički mogu do naslova svetskog prvaka.

Mehdi Benani je trenutno treći, a Tom Čilton peti u generalnom. Teško je i zamisliti šta bi sve moralo da se dogodi na Losailu i kakve bi greške morali da naprave fabrički timovi Volvoa i Honde pa da vozačka titula pripadne privatniku, ali je za francusku postavu više nego pohvalno što su se njeni piloti uopšte našli ovako visoko u plasmanu.

Ukoliko je kruna u apsolutnom poretku predaleka, WTCC trofej je realnost. U poretku privatnika SLR puleni imaju dvostruko vođstvo, Čilton pola poena ispred Benanija, a njih sa dodatnih 6,5 bodova zaostatka prati trećeplasirani Rob Haf. Pretpostavka je da će tromeč za privatnički tron biti jednako žestok kao i za onaj “glavni”. Njihove snage su utoliko ujednačene što svi voze identične automobile – nekada šampionske “sitroene”, koji u Losailu nastupaju sa 60 kilograma balasta, to jest na ukupno 1.160 kg.

Kako se ekipa iz Alzasa nije oglašavala uoči finala u Dohi, ovo je prilika da se podsetimo njihovog briljantnog izdanja u Makauu, koje je i izdiktiralo trenutni poredak u WTCC apsolutnoj i kategoriji privatnika.

Na najkomplikovanijoj uličnoj stazi na svetu Benani je posle starta s pol-pozicije osvojio uvodnu trku, dok je u glavnoj završio sedmi, mada je u njoj imao i ambicioznije ciljeve. Istovremeno, bile su to pobeda i pozicija 4 među privatnicima, ukupno 15 bodova u WTCC Trofeju. Marokanac je svoj subotnji trijumf odmah proglasio najboljim u karijeri i to je potkrepio dobrim argumentima.

“Makau zahteva mnogo koncentracije i od vozača i od ekipe. SLR tehničari radili su do četiri ujutru da mi pripreme automobil. Izvezli smo savršenu prvu trku u subotu, to je najdivnija pobeda moje karijere i ostvarenje sna. Kad su mi rekli da je vožnja u Makauu kao igra na sreću, nisam verovao, ali sada znam da vam je potrebna sreća i da biste osvojili trku i da biste osvojili šampionat. To znači da budete na pravom mestu u pravo vreme, s dobrim timom koji neverovatno radi. I sve se to desilo meni u na Velikoj nagradi Makaua.”

Photo Clement Luck / DPPI

“Istinska mi je čast što sam se prirdužio imenima kao što su Airton Sena i Mihael Šumaher, koji su takođe tu pobeđivali. U nedelju mi je bio cilj da osvojim puno bodova u trci 2. Vlažno vreme primoralo nas je da promenimo podešavanja i inženjeri su pronašli izvanredan kompromis. Osvojili smo četvrto mesto među privatnicima i jasno je da će borba s Tomom u Losailu biti intenzivna”, rekao je Mehdi, koji u Dohi brani prošle godine osvojeni WTCC Trofej.

Čilton je postigao odlično treće vreme u kvalifikacijama. Prvi sprint okončao je kao kolateralna šteta Mihelisovog udesa, ali mu je upisano osmo mesto. U nedeljnoj vožnji po vlažnim ulicama Makaua, Englez je vodio upornu borbu sa fabričkim “hondama” i u poslednjem krugu izborio je izlazak na treći stepenik podijuma. U kategoriji privatnika, Tom je trke završio kao četvrti i drugi i upisao je 13 bodova, koji ga drže na čelu kategorije, koju prvi put u karijeri ima priliku da osvoji.

Engleskom trkaču je naročito prijao ishod bitke sa Gerijerijem, kome je imao mnogo šta da zameri. Otprilike na polovini distance, Čilton je izgubio treće mesto od Argentinca, i to posle sopstvenog neuspešnog napada na Mihelisa.

“Gerijeri me je prestigao u šestom krugu”, opisao je Tom situaciju u kojoj su se dve “honde” našle ispred njega. “Imao sam odličnu putanju u poslednjoj krivini. Norbi je tu vozio preširoko, izgubio je tempo i napao sam njegovo drugo mesto. Branio se i zatvorio mi je prolaz, pa sam se u prvoj krivini našao na putanji na kojoj nije bilo prianjanja. Mislio sam da ću udariti u ogradu, a Gerijeri je iza mene zauzeo širu putanju, prešao na unutrašnju stranu i prestigao me je na pravcu. Bio je toliko brži da me je obišao pre Mandarin krivine. Nisam mogao da se odbranim i besneo sam jer sam znao da sam brži od obe “honde”. Konačno sam srećan što sam jednu od njih savladao.”

Kako Mihelis uopšte nije imao slavan tempo, Gerijeri je mnogo usporio da bi sačuvao leđa mađarskom kolegi, a frustrirani i brži Čilton u tome je video svoju šansu. Sva trojica su vozila jedan drugom na braniku, da bi u poslednjem krugu Esteban pogrešio na krivini Dona Marija. Njegova “honda” je dramatično proširila putanju, a Tom je iskoristio prolaz i ugrabio šesti izlazak na podijum u sezoni, po čemu je izjednačio svoj dosad najbolji bilans u WTCC karijeri.

Photo Antonin Vincent / DPPI

“To što se na kraju desilo Estebanu bila je karma”, potegao je Tom argument koji je upotrebio i opisujući svoj duel s Robom Hafom u Kini. “Mislim da mu je Honda kazala da me u svakom krugu zadržava na Melko ukosnici. Tu sam gubio tri sekunde u svakom krugu. Zato sam i srećan što je na kraju pogrešio. Izložio sam ga velikom pritisku. Kroz šest krivna sam ga bukvalno gurao branikom, da mu pokažem da sam tu i da sam mnogo brži. Izvezao sam svoj najbrži krug u poslednjem krugu i to mi se isplatilo. Esteban je popustio pod pritiskom, probao je da koči otprilike 11 metara prekasno. Bio je potpuno na desnoj strani i sišao je s putanje na kojoj je bilo prianjanja, a čim je to uradio igra je bila završena. Tu priliku sam maksimalno iskoristio, provukao sam se s unutrašnje strane i samo sam se postarao da mi se ne revanšira na ukosnici, na kojoj me je zadržavao pet krugova uzastopce. Mislim da mi je puls u tom krugu bio za 10 otkucaja brži nego inače.”

“Sebastijan Leb rejsing se mnogo trudio i ponovo mi je dao savršeno uravnotežen auto, prilagođen ulicama Makaua. Sudar u prvoj trci sprečio me je da osvojim više bodova, ali sam se osvetio u drugoj vožnji, u kojoj je “sitroen” bio naročito brz i bio je je san za vožnju. WTCC Trofej mi je nadomak ruke i nemam nameru da pogrešim.”

Treći SLR vozač Džon Filipi za ceo vikend je upisao samo 3 privatnička poena, dok je Ma Ćinghua na svom jednokratnom gostovanju u 2017. sve šanse za upečatljiv rezultat upropastio udesom u Q1 rundi kvalifikacija. Posle toga, Kinezu je preostala tek borba za minorne privatničke bodove – stekao ih je 3 – i, kao jedina satisfakcija, apsolutno najbrži krug u trci 2.

Korzikanac je priznao da mu je na nedeljnoj trci po mokroj stazi nedostajalo samopouzdanja i najavio je da se odmah usredsređuje na Katar, dok je Ma ovako prokomentarisao svoj povratak u WTCC kokpit: “Pričinilo mi je veliku radost što sam se ponovo našao za volanom “sitroena C-elize” i zajedno sa ekipom Sebastijan Leb rejsing. Tim mi je pripremio najbolji mogući auto. U trci 1 nisam se borio do kraja, ali sam u trci 2cilton prikazao potencijal automobila izvezavši najbrži krug. Hvala celoj ekipi, Dominiku Hajncu i Sebastijanu Lebu što su me podržali u ovom nastupu u Makauu.”

“Mehdijevi i Tomovi rezultati pokazali su kapacitet naše ekipe da se prilagodi tako neukrotivoj stazi kakva je Makau. Timski WTCC trofej smo osvojili, što je bio jedan od glavnih ciljeva sezone. Filipi i Ma su imali manje sreće u trkama u Makauu, ali Maov najbrži krug u trci 2 potvrđuje naše performanse. Sada će se Tom i Mehdi u Dohi boriti za vozački WTCC trofej”, zaključio je Dominik Hajnc, suosnivač Sebastijan Leb rejsinga.