Da li je realno: Verne i Šeden voze WTCR, auto je “audi”, sponzor Lukoil!

Senzacionalna teza belgijskog dnevnog lista “Poslednji sat” predviđa formiranje jedne spektakularne takmičarske kombinacije za prvu sezonu Svetskog kupa turing automobila (WTCR).

Žan-Karl Verne i Gordon Šeden trebalo bi da u 2018. čine pilotski tandem ekipe WRT (W rejsing tim) i njihovi trkački automobili bili bi dva “audija RS3 LMS”.

Osim što bi se oprostio od “golfova”, tim više ne bi nosio naziv Leopard rejsing, jer bi dobio novog generalnog sponzora. To bi bio ruski naftni gigant Lukoil, koji bi prekinuo saradnju s dosadašnjim partnerom Kraft-Bambuom.

Šampion TCR Internacionalne serije Verne i trostruki BTCC prvak Šeden već su formirali dvojac ekipe na vikendu u Dubaiju u novembru 2017. Tada je Francuz osvojio titulu, a Škot je upisao pol-poziciju i izlazak na podijum.

U WRT promeni tehnike ima puno logike, jer postava Vensana Vosa i Iva Vertsa već dugo sarađuje sa Audijem na GT sceni.

Najveće iznenađenje u celoj kombinaciji predstavlja angažman Gordona Šedena. ‘Fleš’ je zvanični BTCC vozač Honde i očekivalo se da će u toj roli i nastaviti, mada zvanične objave o tome još nije bilo. Njegov odlazak značajno bi oslabio BTCC startnu listu, a jednako tako značajno bi pojačao onu u WTCR.

U svakom slučaju, zameni li Šeden britansku pozornicu globalnom, njegov eventualni paralelni WTCR/BTCC program u startu je isključen, budući da se čak pet rundi ovih serija preklapaju (Brends Heč Indi i Marakeš, Hungaroring i Donington, Zandvort i Trakston, Vila Real i Kroft, Ningbo i Brends Heč GP).

S aspekta Svetskog kupa turing automobila, navedena hipoteza imala bi dodatne implikacije. Pre svega, broj “audija” u startnoj listi bio bi najmanje 4, jer je Komtuju već objavio postavu sa dva automobila iz Ingolštata. Zatim, bila bi izazvana značajna prestrojavanja u Kraft-Bambu rejsingu, jer bi ovaj ostao bez sponzora koji ga je podržavao od početka TCR projekta.

Dalje, siguran broj belgijskih ekipa iznosio bi tri (uz već pomenuti Komtuju, ali i DG sport, koji je odabrao da se trka s “pežoima”). Najzad, s ovakvim vozačkim imenima i već šampionskim profilom, WRT kombinacija automatski bi stekla status jednog od apsolutnih favorita u novoosnovanoj seriji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − twelve =