Da li je ugrožen DTM predsezonski test u Monci?

Sever Italije je ovih dana u centru pažnje globalnih medija zbog naglog širenja korona virusa na tom području.

Turobni bilans na nivou cele Italije zasad podrazumeva više od 320 potvrđenih slučajeva i jedanaest preminulih od bolesti uzrokovane virusom.

Posebno rigorozne karantinske mere preduzete su u Lombardiji i Venetu, gde je 11 manjih gradova južno i jugoistočno od Milana stavljeno u “crvenu zonu”. Oni su zatvoreni i ljudima su zabranjeni i ulaz i izlaz u ta mesta bez dozvole. Takođe su zatvoreni i škole, fakulteti i muzeji.

Najviše zaraženih je u Lombardiji, gde se, dvadesetak kilometara severno od Milana, nalazi i ponos Italije, Nacionalni autodrom Monca. Za nešto manje od tri nedelje upravo tamo treba da budu organizovani DTM predsezonski test i medija dan ove serije.

Korona virus je već uzrokovao odlaganje ili pomeranje mnogih sportskih događaja, najpre u Kini, odakle je epidemija i potekla.

Ako se posmatra samo automobilizam, najznačajnije kineske “žrtve” virusa su trka Formule E i F1 gran pri u Šangaju, koje je trebalo da se voze 21. marta, odnosno 19. aprila.

U Italiji su, u skladu sa zabranom okupljanja, otkazivane fudbalske, ragbi i odbojkaške utakmice, a neki susreti odigrani su pred praznim tribinama.

Kako ograničenja sada obuhvataju šire područje oko Milana, obratili smo se DTM promoteru, organizaciji ITR, s pitanjem da li postoji mogućnost da predsezonski test i medija dan budu odloženi, otkazani ili eventualno premešteni na neku drugu stazu.

Od promotera smo dobili sledeću zvaničnu izjavu: “Svesni smo širenja koronavirusa na severu Italije. Posvećujemo posebnu pažnju njegovom potencijalnom uticaju na predstojeći predsezonski test u Monci, u terminu od 16. do 18. marta i sarađujemo s odgovarajućim vlastima kako bismo pomno pratili situaciju.”

“Naravno, naš najviši prioritet je dobrobit sveg DTM personala i svih ITR partnera. Nove informacije o situaciji obezbedićemo čim budemo znali više”, stoji u odgovoru organizatora nemačke premijum turing serije.