Dalgren: Šampionati se osvajaju vožnjom na ivici

Robert Dalgren je fabrički vozač Volvoa sa najdužim stažom u istoriji kompanije; ova sezona biće mu trinaesta kako je pod ugovorom kod švedskog proizvođača. U pulu Volvoovih pilota, on ima najveći broj WTCC startova, čemu je odlučujuće doprinela “kampanja evaluacije” koju je sproveo u kompletno izvezenoj takmičarskoj 2011. godini.

Bez obzira na to iskustvo, stečeno za volanom “volvoa C30” najpre sa petocilindarskim dvolitarskim atmosferskim, a potom sa četvorocilindarskim 1,6-litarskim turboprehranjivanim motorom, Dalgren nije odabran za trkački program u Svetskom prvenstvu 2016. Prednost je data Tedu Bjerku i Fredriku Ekblomu, a Dalgren će morati da se zadovolji kampanjom u Skandinavskom šampionatu na krugu u siluetnom “volvou S60”, te učešćem u razvoju S60 TC1 automobila.

Svojoj i Volvoovoj domaćoj seriji Robert se vraća posle dvogodišnje pauze: u sezoni 2014. nastupao je u Australijskom V8 prvenstvu, dok 2015. uopšte nije imao takmičarske obaveze.

dahlgren62Njegova ekipa Polstar Cijan rejsing postavila mu je deset pitanja o godini koja dolazi.

Hoće li povratak u STCC iziskivati veliko prilagođavanje, posle 2014. provedene u Australiji, a potom godine koju si proveo razvijajući automobile?
– Promena će biti velika, ali se meni najveća promena dogodila prošle godine, kada se nisam trkao. Godina bez takmičenja samo me je učinila motivisanijim nego ikad da se ponovo trkam.

Kako se pripremaš za povratak u Skandinavski šampionat turing automobila?
– Svakog dana vozim u simulatoru. Vežbam najmanje pet puta nedeljno, ukupno između 30 i 40 sati u nedelji. Kombinujem trčanje, skijanje i vežbe snage u teretani.

STCC Östersund, Dahlgren
Svi STCC automobili su siluete bazirane na šasiji “solucija F”. Kako bi ih opisao, kakvi su za vožnju?

– To je dobar trkački automobil, ali nije lako voziti ga zaista brzo. Njegovo ponašanje pri različitim nivoima prianjanja čini da je teško pronaći pravi balans za njega, utoliko više što su nam mogućnosti za testiranja ograničene.

Kako se izvodi dobar start sa STCC automobilom? On ima zadnji pogon i obilje snage.
– Tajne mogu da vam otkrijem tek kada prođe sezonsko finale. Šalu na stranu, osnove su prilično slične bez obzira na tip automobila koji vozite. Ključ je u tome da se pronađe pravi momenat za otpuštanje kvačila i proklizavanje točkova svede na minimum.

Držiš rekord po broju osvojenih STCC pol pozicija. U čemu je tajna tvoje kvalifikacione brzine?
– Jednostavno volim kvalifikacioni set-ap i radujem se kvalifikacijama svakog trkačkog vikenda. To je suština onog zbog čega se trkamo: voziti što brže moguće. Kao osoba sam veoma detaljan, a izvesti savršen krug u kvalifikacijama podrazumeva baš to: da upamtite sve posebne detalje o tome kako da budete što je moguće brži u svakoj pojedinačnoj krivini.

dahlgrenPored takmičarskog programa u Skandinavskom šampionatu, imaćeš i obaveza u razvojnom programu automobila za WTCC. Kako ćeš to uskladiti?
– Namera mi je da dam sve od sebe i da što je više moguće doprinesem razvoju automobila. Taj posao omogućuje mi da nastavim da radim s ljudima koji su mi dragi, a testovi su od ogromnog značaja u prvoj fazi novog trkačkog programa, svaki detalj je bitan. Radujem se tome, “S60 TC1” je neverovatno zabavan za vožnju.

Ko misliš da će ti biti najopasniji protivnik u Skandinavskom prvenstvu 2016?
– Mislim da su svi učesnici nezgodini, jer svako od njih može da utiče na vaš rezultat u šampionatu. Biće teško kao i uvek.

2013-04-17-10.12.22-1Kakva će biti tvoja strategija na trkama sa inverznim startnim rasporedom?
– Na neke činioce možete da utičete, na neke ne. Ključ je u donošenju pametnih odluka. Šampionat nećete osvojiti tako što ćete se pasivno držati po strani, morate da uđete u gužvu i da sve vreme vozite na ivici. Morate da jurišate na pobedu u svakoj prilici koja vam se ukaže.

Kojoj se od ovogodišnjih staza najviše raduješ?
– Onoj na Hevde aerodromu. Tamo nikada ranije nisam bio i drago mi je što ću je voziti. Volim da upoznajem nove staze. Prošle godine su trke na aerodromu Hevde bile veoma uzbudljive i nadam se da će i ovog puta tamo biti pravog trkanja.

Šta ti je cilj u STCC sezoni 2016?
– Da osvojim sve!